Nataša Vučković (DS) „na tapetu“ svoje stranke, ovo je razlog

170

Protiv bojkota sam, kaže poslanica Demokratske stranke Nataša Vučković, koja je zajedno sa poslanicom i stranačkom koleginicom Gordanom Čomić bila „na tapetu“ svoje partije u vezi baš sa ovakvim stavom.

„Dopuštam da je možda, u jeku protesta, bojkot parlamenta doprineo stvaranju nekog sinergijskog efekta. Ipak, uverena sam da bi poruke građanskog protesta bile prenete mnogo većem broju građana da smo ih mi, poslanici opozicije, prenosili i sa skupštinske govornice, koja se obavezno javno direktno prenosi, što je tekovina opozicione borbe iz 90-ih koju smo uporno branili. Sa jenjavanjem protesta postavilo se pitanje svrhe daljeg bojkota“, rekla je Vučković u intervjuu za „Novi magazin“.

Ovim mišljenjem, ona se zajedno sa pojedincima iz redova demokrata svrstala u red onih koji baš ne poštuju stranačku disciplinu jer je učestvovale u radu skupštinskih odbora, iako je stav DS da treba bojkotovati rad parlamenta. U javnosti su pominjane čak i disciplinske mere za one koji se ne pridržavaju toga.

„Nisam dobila nikakav dopis, pa ne znam da li je to bila ozbiljna namera ili samo „vežbanje strogoće“. S obzirom na moj dugačak staž i u DS-u, ali i u opoziciji, začudila me je i potreba da se, posebno u slučaju isključenja iz stranke pokrajinskog poslanika Borovića, primeni tako stroga stranačka disciplina“, navela je ona.

Kaže i da je u prirodi DS njena otvorenost i demokratičnost, i da je to uvek bila njena odluka.

„Ne možete privući pametne, kreativne, kritične i samosvesne ljude u opozicionu stranku ako im kažete „o politici možete govoriti samo na stranačkim organima“, navodi Vučković.

Pojašnjava i da joj je od početka „bilo nerazumljivo zašto nisu odmah postavljeni zahtevi opozicije za uvođenje demokratskog reda i uspostavljanje stvarne političke rasprave u Narodnoj skupštini.

„Zahtevi su morali biti usmereni bar na tri plana: ukidanje hitnog postupka, osim u stvarno opravdanim slučajevima, ukidanje prakse objedinjavanja više zakona u jednu tačku dnevnog reda, što smanjuje vreme i kvalitet rasprave, i na kraju ukidanje prakse većinskih poslanika da zloupotrebljavaju pravo na podnošenje amandmana i time, takođe, obespravljuju opoziciju“, priča Vučković za „Novi magazin“.

Na pitanje o tome da li su odnosi u SzS, kada je reč o javnim nastupima rigorozni, i da uključuju kažnjavanje „neposlušnih“, ona kaže „da su neke izjave u javnosti stvorile utisak da pre svega Boško Obradović traži disciplinovanje poslanika DS“.

Ona kaže i da deluje da ne postoji saglasnost kada je reč o bojkotu izbora i da je, kako kaže, ključno pitanje da li će se uopšte razgovarati o izbornim pravilima, ko će razgovarati i da li će vlast hteti da poštuje pravila, omogući nesmetan rad nadležnih institucija i uvede dodatna pravila koja bi garantovala veću jednakost u izbornom procesu.

„Drugo je pitanje delovanja opozicije. Zabrinjavajući su glasovi koji pozivaju na ometanje izbora. Bilo bi korisno da se opozicione stranke spremaju za izbore, da organizuju kontrolore… To su poslovi koji traže vreme, znanje i veliku energiju. Ukoliko ih ne počnete na vreme, možda će posle biti kasno. Iskustvo dva bojkota tokom 90-ih uči nas da bojkot nije politika ili bar da je pogrešna politika, smanjen je bio uticaj demokratskih proevropskih stranaka, a uvećan uticaj nedemokratskih populističkih i nacionalističkih stranaka. Kome bi sličan ishod bio u interesu?“, priča Vučković.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...