Srbija počela operaciju Kina 2019. – cilj je medalja, selektor košarkaškim razlozima objašnjava izostanke

Najbolji centar sveta kasnije će se priključiti nacionalnom timu. Bez pominjanja imena - tu su igrači koji su zaslužili poziv i koji se uklapaju u viziju.

702

Srbija je danas počela operaciju Kina 2019, a cilj je jasan i niko od njega ne beži – medalja. Selektor Aleksandar Đorđević kaže da ima viziju tima, da je na osnovu nje sastavljao ekipu, ali je ponovio da niko nije otpao.

Prvo želim da uputim veliki, veliki pozdrav našem prijatelju koji je trebalo da bude ovde sa nama. To je naš prijatelj i saigrač Ognjen Kuzmić. Sve misli ovih momaka idu ka njemu. Želimo da što pre ozdravi i da se što pre vrati ovde u svoju ekipu, kojoj je mnogo dao i kojoj će mnogo dati„, bilo je prvo što je selektor rekao novinarima u Beogradu.

Na pripreme je došlo 17 igrača, a Nikola Jokić će se priključiti timu 2. avgusta zbog NBA pravila i tada će Srbija biti kompletna.
Nadam se da ćemo biti spremni za početak, ali i za kraj prvenstva. Pred nama je jedno zahtevno takmičenje, koje svi priželjkuju godinama. Promenjen je kompletan način takmičenja, sistem i kvalifikacije.

Imali smo dve godine ni malo lakog puta da dođemo do šanse da se borimo za jednu od medalja, jer je to naš cilj. Hvala svakom pojedinačnom igraču koji se odazvao pozivu i odradio makar jedan trening, na svima njima je budućnost srpske košarke i nastavak tradicije„, kazao je Đorđević.

Stručni štab je promenjen, umesto Milana Minića tu je sada Darko Rajaković iz Feniks Sansa.

Sa moje strane, mislim da smo grupa ljudi koji svesno ulazi u takmičarske rizike i želju za pobedama, to nas drži, to smo izgradili. Mislim da nikad nismo bili u ovakvom sastavu, uvek je neko falio. Dužni smo da se vratimo sa jednom od medalja. Dosta smo ozbiljni, nadam se kad počnemo da radimo da će biti malo vremena za zabavu„, kazao je Đorđević.

Pred početak priprema najveću buru izazvalo je skraćivanje spiska i izostanak Nikole Kalinića i Nemanje Nedovića. Đorđević je tada dao šturo objašnjenje da svi razumeju zašto ih nema, ali to je ponovo bila neizbežna tema.

Na meni je taj deo i ta težina zadatka. U ovom trenutku, kad pogledam ekipu mislim da smo izuzetno spremni, popunjeni na svim pozicijama, svi igrači koji su ovde su zaslužili poziv.

Kažem da je to bila teška odluka. Svi koji su bili na spisku su i dalje deo ekipe i mogu da očekuju poziv u budućnosti. Postoje vizije i razmišljanja u kom pravcu ćemo ići. Na nekim stvarima moramo da težimo, to je ‘sajz’. Imamo igrače koji su iskočili i došli do kvaliteta i sigurnosti do koje ja kao selektor polažem računa.

U tom smeru razmišljam da oformim igru koja će nam dati rezultate. Imamo ekipu koja je zrela, koji ne beže od takmičenja, uz maksimalno poštovanje svakog protivnika protiv koga ćemo igrati. Ne samo na Svetskom prvenstvu, već i ranije„, rekao je Đorđević.

Što se tiče pritiska i očekivanja javnosti, svi očekuju da Srbija osvoji medalju, a selektor je jasan:

Niko od ovih momaka koji nose plavu majicu ne beži od odgovornosti. Znate da je to naš veliki cilj i obaveza„, rekao je Aleksandar Đorđević.

 

Kapiten Srbije Miloš Teodosić jasno kaže da je cilj na Svetskom prvenstvu u Kini osvajanje medalje, ali podseća javnost da pud do toga neće biti ni malo lak. Zamenik kapitena Milan Mačvan misli da nije zaslužio poziv.

Još jedno leto smo se okupili zajedno. Drago mi je da su svi momci tu, da krećemo sa uvodnim treninzima. Mislim da će biti izuzetno jako prvenstvo, ima osam do 10 reprezentacija koje žele jednu od medalja. Mi smo jedni od tih. Neće biti ni malo lako, čeka nas težak put do bilo koje od medalja. Na nama je da se spremimo i spremni dočekamo početak.

Igranje za reprezentaciju samo po sebi stvara pritisak. To što sam rekao osam do 10 ne znači da mi bežimo od bilo kakve vrste odgovornosti, već da ljudima koji misle da smo već u finalu stavimo do znanja da to finale neće tako lako doći.

Ko će se boriti za medalju? Amerika, Kanada, Australija, Španija, Francuska, Grčka, Nemačka…to je sa nama već osam ekipa, ne bih nabrajao dalje„, rekao je Teodosić.

Milan Mačvan je propustio celu sezonu zbog povrede i misli da će sada Srbija više pomoći njemu nego on njoj.

Drago mi je da smo se okupili i da kreću pripreme, da ih odradimo najbolje moguće i da se kroz pripremne utakmice spremimo. Hvala na pozivu, sigurno da poziv nisam zaslužio i činjenica je da će meni mnogo više saigrači i treneri da pomognu nego ja njima. Osećam se dobro, zdrav sam, treniram već duže vreme, ali nedostaje ta timska košarka„, rekao je Mačvan.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...