Bravo!!! Tri zlatne medalje za srpske matematičate, istorijski uspeh naše zemlje

98

BEOGRAD – Na 60. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, koja se od 10. do 22. jula održava u Velikoj Britaniji, matematička ekipa Srbije postigla je najveći uspeh u istoriji svojih učešća na IMO.

U konkurenciji 112 zemalja, matematička ekipa Srbije je sa 171 bodom osvojila 9. mesto i nalazi se među 10 najboljih u svetu, saopštilo je Društva matematičara Srbije, navodeći da su svi članovi ekipe učenici Matematičke gimnazije iz Beograda.

Pojedinačni rezultati su tri zlatne medalje, što takođe u istoriji nije osvojeno, jedna srebrna i dve bronzane medalje.

Pojedinačni rezultati:

Jelena Ivančić, 41 bod (od mogućih 42) – zlatna medalja;

Pavle Martinović, 34 boda – zlatna medalja;

Aleksa Milojević, 33 boda – zlatna medalja;

Miloš Milićev, 25 bodova – srebrna medalja;

Jovan Toromanović, 21 bod – bronzana medalja;

Vladimir Viktor Mirjanić, 17 bodova – bronzana medalja.

Svi članovi ekipe su učenici Matematičke gimnazije iz Beograda.

Ekipu su vodili dr Bojan Bašić (Novi Sad) i dr Marko Radovanović (Beograd).

Društvo matematičara zahvaljuje Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Naftnoj industriji Srbije (Akcija „Energija znanja“) na pomoći u realizaciji državnih i izbornih takmičenja, programa priprema za IMO i pomoći u organizaciji odlaska naše ekipe na IMO.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, čestitala je danas učenicima Matematičke gimnazije i njihovim nastavnicima na osvojenih šest medalja i plasmanu u 10 najboljih ekipa na 60. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Velikoj Britaniji.

„Sve čestitke mladim matematičarima Srbije koji nastavljaju da nižu sjajne rezultate na međunarodnoj sceni“, poručila je Matić.

„Trijumfi naših đaka u svetu još jednom su nas podsetili da moramo više da brinemo o njima, da ulažemo u njihovo znanje i da im pružimo najbolje moguće uslove obrazovanja“, istakla je državna sekretarka.

Podseća da Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija podržava učešće naših učenika na međunarodnim takmičenjima iz oblasti matematike, fizike i informatike, kao i da sprovodi projekat „Povezane škole“ za izgradnju lokalnih računarskih mreža u školama sa ciljem poboljšanja uslova obrazovanja mladih.

Izvor Naši u svetu
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...