Boris Džonson je novi britanski premijer (VIDEO)

155

Boris Džonson je novi lider Konzervativne partije i britanski premijer.

On je u pobedničkom govoru rekao da će osnovni ciljevi njegove vlade biti sprovođenje Bregzita i ujedinjavanje zemlje.

„Cilj je sprovođenje Bregzita, ujedinjavanje zemlje, pobeda nad Džeremijem Korbinom (liderom laburista). I to ćemo učiniti“.

On je naveo da će doneti zemlji novu energiju i duh da je moguće učiniti nešto.

„Danas, u ovom ključnom momentu naše istorije, moramo da pomirimo dva plemenita instinkta – želju za slobodnom trgovinom i saradnjom s našim partnerima, i istovremenu podjednako duboku želju za demokratskom vladom u ovoj zemlji“, izjavio je novi lider konzervativaca.

Prema njegovim rečima, mnogi će sigurno dovesti u pitanje njegov izbor, ali u Konzervativnoj partiji „niko nema monopol na mudrost“.

Džonson se zahvalio svom rivalu Džeremiju Hantu na kvalitetnoj kampanji i dosadašnjoj premijerki Terezi Mej na „izuzetnoj službi partiji i zemlji“.

Neki britanski ministri su najavili ostavke u slučaju Džonsonove pobede, a ministarka obrazovanja En Milton je već podnela ostavku.

Ubedljiva pobeda

On je osvojio 92.000 glasova članova Konzervativne partije, a njegov protivkandidat Džeremi Hant 46.000. Glasalo je 87,4 odsto.

Novi lider torijevaca će zvanično postati britanski premijer u sredu.

Džonson, bivši gradonačelnik Londona i šef diplomatije, od početka je važio za favorita. Nekoliko važnih ministara saopštilo da ne žele da služe u njegovoj vladi.

Džonsonov politički stil je neuobičajen i često ratoboran, ali pristalice tvrde da ima harizmu. Protivnici pak ističu da je na putu ka liderskoj poziciji mnoge uvredio stavljajući svoje lične interese na prvo mesto a ne državne.

Kako prenosi BBC, mnogi u Vestminesteru su smatrali da nikada neće uspeti da ostvari svoju ambiciju jer je upropastio mnogo prilika.

Članovi Konzervativne partije su glasali poštom u poslednje dve i po sedmice. Po prvi put su tako birali lidera i premijera.

 

Izvor Slobodnaevropa.org
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...