MMF: Struja treba da poskupi bar toliko da bi se uskladila s rastom inflacije!

Šef Kancelarije MMF-a zaključio da cene električne energije treba menjati postepeno, uzimajući u obzir socijalne implikacije

276

Šef Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Sebastijan Sosa rekao je da struja treba da poskupi bar toliko da bi se uskladila sa rastom inflacije.

On je na predstavljanju Izveštaja povodom sprovođenja savetodavnog programa Instrumenta za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument-PCI) u Srbiji na pitanje novinara da li će porasti cene struje rekao da „tarife nisu menjane dve godine.

„S obzirom na to da tarife nisu menjane dve godine postoji potreba da se poveća cena struje barem u skladu sa rastom inflacije“, rekao je Sosa.

Dodao je da „cene električne energije treba menjati postepeno, uzimajući u obzir socijalne implikacije“.

„Vidimo dobre trendove, posebno na fiskalnom planu. Ključni prioriteti su jačanje nivoa ulaganja, javnog i privatnog, treba ponovo uvesti indeksaciju penzija, što je vlast u Srbiji i najavila, kako se penzije ne bi povećavale ad hok, ali treba raditi i na kontroli broja zaposlenih u javnom sektoru, kao i na reformi sistema zarada“, kazao je Sosa.

Srbija će, kako je rekao, morati da pređe na čistije izvore energije.

„To poskupljenje struje će morati postepeno da se dešava“, dodao je.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...