Ministarstvo: Porodilje nisu ni ostvarile neko pravo da bi im ono bilo umanjeno!

Ministarstvo navodi i da veliki broj porodilja ostvaruje naknadu zarade u većem iznosu u odnosu na redovnu platu

186

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da tekst objavljen na portalu „Bebac“, u kome se navodi da je za godinu dana oštećeno više od 13.000 mama, sadrži nekoliko proizvoljnih i paušalnih ocena o broju oštećenih porodilja.

U saopštenju se navodi da se pravo na naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva, i odsustva sa rada radi nege i posebne nege deteta, ostvaruje u skladu sa važećim zakonom, i da nijednoj porodilji, koja je počela porodiljsko odsustvo po zakonu koji je važio do 30. juna prošle godine, nije umanjena naknada zarade usled donošenja novih propisa.

Porodilje koje su ostvarile pravo po novim propisima, koji se primenjuju od 1. jula 2018, takođe se ne mogu smatrati oštećenim, jer prethodno nisu ostvarile neko pravo da bi im ono bilo umanjeno, stoji u saopštenju.

Dodaje se da bi se najviše mogle smatrati „oštećenim“ više od 20.000 nezaposlenih porodilja, kojima zbog nedostatka budžetskih sredstava još ne može biti obezbeđena neka vrsta naknade zbog rođenja deteta, osim roditeljskog dodatka.

Ministarstvo navodi i da veliki broj porodilja ostvaruje naknadu zarade u većem iznosu u odnosu na redovnu platu, jer su im sada uračunati svi prihodi na koje su platili poreze i doprinose u posmatranom periodu.

Ukazuje se i da su iznosi roditeljskog dodatka sada višestruko veći, a za treće i četvrto dete isplaćuju se i u dužem periodu, odnosno deset godina.

Novina koja se ne spominje, podseća se u saopštenju, a koja je od izuzetnog značaja je direktna isplata svih prava propisanih zakonom, što znači redovne prihode porodice svakog meseca.

Ne spominju se ni prihodi koje porodice ostvaruju na osnovu zakonom propisanih „dodatnih prava“, koje lokalne samouprave isplaćuju u skladu sa svojim materijalnim mogućnostima, a čiji broj i iznosi nisu zanemarljivi, stoji se u saopštenju.

Ministarstvo navodi da će i u narednom periodu uložiti dodatne napore kako bi se, u skladu sa budžetskim mogućnostima, dodatno poboljšao materijalni položaj porodica sa decom.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...