Incident u Strahinjića bana: Ovo je kazna za vozača, oštećeni šokirani

867

Dejan Marković koji je 27. juna BMW-om uleteo u baštu kafića u Ulici Strahinjića bana u samom centru Beograda i povredio goste lokala, ekspresno je sklopio sporazum sa Prvim osnovim tužilaštvom na svega godinu dana kućnog pritvora. Godinu dana u svom domu bez nanogvice. To je njegova kazna. Porodica Maksimović, Slađana, njen suprug Stefan i njihova dvoipogodišnja ćerkica tog dana povređeni su u ovom udesu i još se bore sa posledicama. Sada su šokirani ovom presudom i pokreću privatnu tužbu protiv pomahnitalog vozača.

Presuda od svega godinu dana kućnog pritvora, i to bez elektronskog nadzora, izazvala je muk i u lokalu koji je tog dana gotovo ceo razlupan. Zaposleni na ovu kaznu nisu imali čak ni komentar…

„Strašno…“, rekli su kratko i svi ućutali.

Zbog svega ovoga, pitamo se: Kakva poruka je poslata ostalim vozačima naše zemlje? Gazite slobodno, kazna za vas biće blaga?

Podsetimo, Marković je tog dana kroz ulicu Strahinjića bana, ulicu punu kafića, restorana i drugih lokala koji su uvek puni mladih i porodica, projurio brzinom mnogo većom od dozvoljene. O tome svedoče brojne izjave svedoka, ali i snimci sa sigurnosnih kamera iz ove ulice.

Na raskrsnici se ispred njega pojavio automobil u koji je udario i od siline tog sudara BMW se zakucao u dva parkirana automobila koja je, praktično, bacio u baštu kafića punog ljudi. Samo pukom srećom, u ovom udesu, koji se odigrao za svega par sekundi, niko nije izgubio život. Povređena je tročlana porodica.

Sudska praksa jeste takva da su kazne za ovog delo uglavnom do godinu dana zatvora. Međutim, ono što iznenađuje je da u obzir izgleda uopšte nije uzeto kako se Marković ponašao nakon udesa.

Kako su tada ispričali svedoci, on je ljutito izašao iz svog automobila počeo da viče na devojku u čiji se „suzuki“ zakucao, okrivio nju za nesreću (iako je i on, nesumnjivo, vozio mnogo brže od onoga što je u ovoj ulici dozvoljeno), a potom, kako su tvrdili svedoci, pretio da će je ubiti i govorio svom prijatelju da mu doda oružje (pištolje i heklere!).

Nakon toga, Marković je, pre dolaska policije, pobegao sa lica mesta i uputio se pravo ka granici kako bi pobegao iz zemlje, međutim tu je uhapšen. Na prvom saslušanju sve je pokušao da podmetne svom prijatelju koji se sa njim nalazio u kolima i koji je nakon udesa ostao na licu mesta.

Prema informacijama do kojih je došao “Blic” u Prvom osnovnom tužilaštvu, okrivljenom se na teret stavljalo krivično delo teško delo protiv bezbednosti saobraćaja, za koje je ekspresno i osuđen.

„On je osuđen za nehatno delo, jer nije imao umišljaj kada je učinio nesreću koja mu se stavlja na teret“, objašnjava naš izvor „Blica“.

A šta to znači?

Marković je veću kaznu, kako saznajemo, izbegao jer, kada je uhapšen, u krvi nije imao nijedan promil alkohola i nije prošao kroz crveno svetlo. Kako je „Blicu“ objašnjeno, da jeste, njemu bi se stavljao na teret eventualni umišljaj…

Međutim, ono što nije jasno je, zašto u obzir nisu uzete otežavajuće okolnosti, pretnje, bežanje sa mesta nesreće… U trenutku udesa nije moglo ni da bude utvrđeno da li je Marković bio pod uticajem alkohola ili narkotika, jer je pobegao sa lica mesta.

Međutim, s obzirom da je Marković priznao delo koje mu se stavlja na teret sud je prema zakonu morao da prihvati sporazum koji je on skopio sa Tužilaštvom.

„Naime, na ovakve vrste priznanja sud prema zakonu ne može da odbije sporazum ukoliko je nezadovoljan visinom izrečene kazne“, objašnjava izvor „Blica“.

Marković se sada nalazi u zatvoru u svom domu. Dobio je i šest meseci zabrane upravljanja vozilom.

Porodica Maksimović, koja je tog dana preživela jezivu dramu, i dalje je preživljava. Kako je za „Blic“ ispričala Slađana, majka dvoipogodišnjakinje, koja je povređena u udesu, kaže da se njena ćerka sada plaši kad god čuje zvuk automobila.

„Osetila sam nemoć dok sam nepomično ležala ispod automobila i gledala kako moje dete plače… Nismo mogli da reagujemo, on je vozio ogromnom brzinom i u pitanju su bile sekunde. Jedino čega se sećam je da sam ležala ispod automobila, nisam mogla da pomerim telo, ali u tom trenutku nisam osećala fizičku bol koliko mi je teško bilo što sam nemoćna da pomognem mom detetu“, kaže ona.

Slađana je sa težim povredama primljena u Urgentni centar, a njen suprug sa nešto lakšim povredama, dok je njihova ćerka prebačena u Institut za majku i dete. Devojčica je imala ogrebotine i modrice, a tragovi povreda vidljivi su i dalje na glavi i po telu. Međutim, trauma koju je dete doživelo ostavila je posledice i zahteva pomoć stručnjaka.

„Ona se svega seća, celokupnog prizora, više nego suprug i ja. Zbog toga sada ima strah da izađe na ulicu ili kada čuje zvuk automobila jako se uznemiri“, ističe ova zabrinuta majka i dodaje da će sa detetom posetiti psihologa.

Slađana je zadobila unutrašnje krvarenje u karlici i hematom na jetri, zatim prelom desnog kuka, prelom jedanaestog pršljena i blaži potres mozga. Srećom, hematom je u toku iste noći počeo da se povlaći, te su doktori odlučili da je ne operišu. U bolnici Slađana je provela dve nedelje, dok je njen suprug pušten iz Urgentnog centra odmah sutradan, ali je nakon nekoliko dana ponovo primljen jer je naknadno utvrđeno da pored potresa mozga i povreda ramena ima i četiti preloma na rebrima.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...