Vesić: Menjanje Statuta grada Beograda je menjanje poslednjeg relikta Dragana Đilasa

211

Sednica Skupštine grada Beograda počela je usvajanjem dopune dnevnog reda i ostavkom. Naime, Vojin Vučićević je 25. juna odlučio da se povuče iz Gradskog veća, pošto prelazi na drugu funkciju, pa je gradonačelnik dr Zoran Radojičić na njegovo mesto predložio Danijelu Mirjanić (39), koja je bila član Veća GO Savski venac. Ona je prošla sa 61 glasom „za“, samo dva „protiv“, uz pet nevažećih listića.

Aleksandar Mirković, šef odborničke grupe SNS u Skupštini grada, pre nego što se pristupilo tajnom glasanju, zatražio je od predstavnika opozicije koji ne prisustvuju zasedanju „da podnesu ostavke.

„Uzeli su do sada 70 miliona dinara a ne pojavljuju se na sednicama. Pogotovo kad je u pitanju ova istorijska sednica“, rekao je Mirković.

Zatim se pristupilo raspravi o novom Statutu grada Beograda.

„Podsetiću sve da je 2006. donet Ustav kojim su zaboravili da postoje gradske opštine u Beogradu, a grad je tretiran kao jedinstven. Ta greška dovela je do toga da opštine danas nemaju nikakvu imovinu i nadležnosti, manje u odnosu na bilo koju opštinu u Srbiji. A onda su 2011. dodatno oduzeli ovlašćenja. Legalizacija se na primer vrši samo u gradu, pa su ljudi morali da dolaze u Ulicu kraljice Marije da podnose zahtev, da putuju i po 40 kilometara…“, započeo je obraćanje zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Kako je rekao, put do novog Statuta grada je bio veoma dug.

„Prvo smo morali izmeniti neke zakone, Zakon o glavnom gradu, o vatrogascima, putevima, javnim preduzećima, o ozakonjenju, o vodama, o sportu, o komunalnim delatnostima… Proces nije počeo juče, on traje duže od tri godine. Da li smo potpuno zadovoljni? Nismo. Moraće se rešiti problemi sa promenom Ustava. Kada se on bude menjao, tada ćemo vratiti status lokalne samouprave i rešiti neke probleme koje sada ne možemo“,kaže on.

Mnoge stvari, ipak, biće izmenjene.

„Podelili smo grad na 10 gradskih i sedam prigradskih opština. Gradske su dobile manje prinadležnosti, jer neke stvari moraju da budu centralizovane, ali će ipak imati više nego do sada. Oni će ubuduće izdavati građevinske dozvole do 1.500 kvadrata, a prigradske do 5.000m2. Na taj način omogućavamo da prigradske opštine mogu da privlače investitore i da da se razvijaju, da ne čekaju na planove iz grada. Takođe, kada je legalizacija u pitanju, 70 odsto predmeta ćemo vratiti opštinama. Od 260.000 predmeta u Sekretarijatu za legalizaciju skoro 60 posto su objekti do 20-30 kvadrata“.

Prigradske opštine, između ostalog, moći će da imaju i svoja javna preduzeća.

„Sve popravke u zgradama i ulaze mogu da rade opštine, da uređuju parkove, čak i delove infrastrukture uz saglasnost nadležnog preduzeća. Na kraju pozivam da glasate, primedbe osim jedne nisam video, što je neverovatno. Kada smo glasali o nacrtu, Šapić je došao na sednicu i davao argumente, a Bastać se nije pojavio.. Imamo paušalne kritike potpuno neutemeljene i koje nemaju veze sa Statutom. Menjanje ovog Statuta je menjanje poslednjeg relikta Dragana Đilasa“, zaključio je Vesić.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...