Rodić o Koridoru 10: Održavanje puteva će nas mnogo koštati zbog loše izvedenih radova (VIDEO)

368

Deonica Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru koja je nedavno otvorena, već je prtetrpela oštećenja u vidu pukotina na asfaltu, dok se na istočnom kraku Koridora ruši izgrađeni nasip zbog, kako kažu, sleganja tla. Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije upozorava da će Srbiju skupo koštati loše izvedeni radovi i to što tendere dobijaju najjeftinije ponude, piše N1.

Nasip preko koga prolazi novi autoput Niš-Dimitrovgrad između Niša i Proseka, morao je potpuno da bude srušen, zbog loše podloge. U Koridorima Srbije su za N1 rekli da se nosivost tla promenila u odnosu na ispitivanja iz 2008. godine. Aleksandar Senić, direktor za izgradnju JP Koridora Srbije, kaže da tada ništa nije ukazivalo da će se poslednja dva metra na površini pretvoriti u mulj.

Rodić je u Danu uživo naglasio da je za kvalitet puta odgovoran izvođač radova, iako potvrđuje da su kohezione sile donekle mogle da imaju uticaj na sleganje terena. Međutim, ukazuje i na to da se kod dobrih projekata radi ispitivanje sastava terena na osnovu čega se biraju materijali, pa čak i sam asfalt koji će se postavljati.

„Svuda u svetu se kao završni, habajući sloj stavlja liveni asfalt koji je mnogo otporniji na habanje, posebno kada se radi na mostovima. Vek jednog mosta produžava za 25 godina. Kod nas to nikada nije rađeno jer izvođači niti imaju tehnologiju, niti su to projektanti predvideli zbog cene. Ta jeftina cena koja se uzima u obzir kada se dodeljuje posao skupo će nas koštati“, ističe Rodić.

On podseća da poslove na velikim infrastrukturnim projektima u Srbiji uglavnom dobijaju strane kompanije, a da se samo zbog cene angažuju neproverene firme. Dodaje da se uslovi tendera sastavljaju tako da naše domaće, proverene firme, nisu mogle ni da konkurišu, a da radove izvode kao kooperanti, odnosno podizvođači.

Gost Dana uživo kaže da Grdelička klisura i deonica na kojoj se gradi autoput ka Bugarskoj jesu složeni tereni i da je umesto postavljanja i jurenja rokova, mnogo bitnije da se put završi kvalitetno i da bude bezbedan.

„Sada, kada je kraj, ja ne bih određivao rokove, najbitnija je bezbednost. Neka se odradi kvalitetno i bezbedno da ljudi mogu normalno da idu. Glavni izvođač da li je imao validnu garanciju kojom može da pokrije ove troškove, to neka vidi država“, kazao je Rodić komentarišući novonastale troškove i kašenjenje zbog rušenja nasipa na deonici Niš-Prosek.

Ističe da su ovi projeki veliko iskustvo kako treba da se radi i da najjeftinija cena nije uvek najpovoljnija, već ispadne najskuplja.

Komentarišući kritikovanje medija da se buka diže zbog dve naprsline, Rodić kaže da buka i treba da se diže, a izvođač radova treba da kaže kako je uradio asfalt.

„Mi smo uvek bili vrlo nevešti u spojnicama i ne urade se kako treba“, odgovara gost Dana uživo na argument izvođača radova da je asfalt u Grdeličkoj klisuri popucao na mestima gde je dolazilo do prekida asfaltiranja.

On dodaje da će na problematičnim mestima na Koridoru 10 i dalje biti sleganja terena jer je to erozivno područje i da će se pukotine nastaviti da se pojavljuju.

„Ne treba paničiti zbog toga. Ti putevi idu u eksploataciju i javljaće se pukotine. Održavanje tih svih puteva će mnogo da nas košta zbog loše izvedenih radova. Mnogo kilometara će da nas košta“, ponavlja Rodić.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...