Srpski sudovi šalju pozive Albancima na Kosovu za izdržavanje kazne zatvora u Srbiji

161

Srpski sudovi su počeli da šalju pozive Albancima na izdržavanje zatvorske kazne uz pretnju da će ukoliko se ne odazovu pozivu, „biti prinudno odvedeni“ u zatvore u Srbiji, prenosi  Kossev, a piše Beta.

Od svih albanskih zatvorenika koji su služili kaznu u zatvorima u Srbiji i koji su osuđeni zbog „terorizma“ u toku rata i neposredno nakon rata, ali i onih koji su vraćeni na Kosovo, na osnovu poziva iz srpskih sudova se traži da se vrate u srpske zatvore kako bi izdržali preostale kazne.

Poziv je dobio i Hašim Mecinaj iz Gornje Kline, opština Srbica. On je dobio nalog da se pojavi u zatvoru u Nišu 1. jula 2019. godine, za izdržavanje kazne od 13 godina zatvora izrečene presudom Apelacionog suda u Kragujevcu 23. decembra 2013. godine.

Sud u Leskovcu osudio je Mecinaja na 20 godina zatvora zbog dva krivična dela počinjena tokom rata na Kosovu, koji su, prema zakonima Srbije u to vreme, bili kvalifikovani kao „terorizam“.

Kako se navodi, Mecinaj, koga su policija i srpska vojska oteli tokom rata iz njegovog sela, Kline u Srbici, trebalo je da se pojavi u zatvoru u Nišu 1. jula ove godine na izdržavanje 13-godišnje zatvorske kazne, koju je izrekao Apelacioni sud u Kragujevcu, u Srbiji.

„Zapravo, Mecinaj, koji je sa mnogim drugim Albancima bio otet tokom rata na Kosovu i koji je prebačen u Srbiju, osuđen je na 20 godina zatvora zbog ‘terorizma’, a kazna mu je izrečena za dva krivična dela: ‘napad na srpsku patrolu policije’ 10. jula 1998. godine, u kojem su ranjena trojica srpskih policajaca i ‘oružani napad’ na autobus koji je išao od Srbice do Mitrovice koji je prevozio srpsku policiju, pri čemu je 20 policajaca lakše povređeno“, prenosi Kossev.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...