Đorđević: Od uspostavljana SOS telefona za žrtve nasilja bilo 2084 poziva

146

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević saopštio je danas da je od uspostavljana SOS telefona za žrtve nasilja bilo 2084 poziva, a da je od toga 400 otvoreno kao slučajevi.

„Posao rade stručni ljudi koji imaju potpunu anonimnost i poverljivost. Razvijamo i softver koji je poluinteligentan koji će da pomaže ljudima koju tu rade kako bi reakcija bila adekvatna i pravovremena“, rekao je Đorđević prilikom obilaska kol centra SOS telefonske linije za žene koje su pretrpele nasilje.

Kazao je da jedna četvrtina poziva upućena od strane muškog pola, koji, uprkos tome što u kol centru rade žene, „nisu imali problem da zovnu“.

„Bilo je par alarmantnih poziva gde su morali da reaguju promptno i sa asistencijom policije“, rekao je Đorđević.

Đorđević o izmenama Zakona o socijalnoj zaštiti i zakona o socijalnim karticama

Naveo je da je linija „potpuno sigurna“, da niko, „čak ni on kao ministar“, nema pravo pristupa informacijama u vezi sa pozivima, te da je pristup omogućen „samo uz sudski nalog“.

„Telefon je potpuno anoniman, besplatan i siguran. On radi 24 sata svih 365 dana. Postoji i supervizor koji kontroliše i usmerava rad“, rekao je Đorđević .

Na pitanje da je do ubistva 15 žena od početka godine, kao i žene u Pančevu, došlo zbog propusta sistema, Đorđević je rekao da su „uzroci različiti“, te da „ako postoji propust nadležnih organa, odogovaraće osoba koja je za propust odgovorna“.

„Nažalost, osoba koja je stradala u Pančevu je samoinicijativno izašla iz Sigurne kuće. Kada su u pitanju punoletne osobe, Sigurna kuća nema pravo da ih zadrži“, rekao je Đorđević.

Državna sekretarka u ministarstvu Stana Božović rekla je da je za žrtvu „najvažnija podrška društva i države“, te da ako ima njihovu pomoć ona se „neće vratiti nasilniku“.

„Po novom zakonu niko ne sme da ne reaguje na nasilje, svako mora da ga prijavi. Niko ne sme da ćuti i da bude imun na nasilje“, rekla je Božović.
Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...