Han: Rešenje kosovskog problema ključno za razvoj celog regiona

112

Rešenje kosovskog problema prioritet je međunarodne zajednice i ključno za razvoj celog regiona. Prespanski sporazum između Skoplja i Atine stvorio je pozitivnu dinamiku na Balkanu i postojalo je uverenje da je moguće postići i sporazum između Beograda i Prištine. Ta pozitivna dinamika je, nažalost, zaustavljena uvođenjem taksa na srpsku robu, što je uradila Priština – izjavio je Johanes Han, evropski komesar za proširenje i susedsku politiku.

Na pitanje da li vidi političku volju za postizanje sporazuma Beograda i Prištine, Han je, u intervjuu bečkom dnevniku „Standard“, rekao da je vidi svakako u Srbiji, ali i na Kosovu. Izrazio je i nadu da će, posle verovatnih izbora na jesen na Kosovu, biti stvoreni uslovi za napredak.

Po pitanju protivljenja Francuske i Holandije proširenju EU, Han je naveo da smatra da je njegova argumentacija prema francuskom predsedniku Emanuelu Makronu bila uspešna:

Dosad je govorio da pre proširenja mora biti zaključen proces integracije EU. Tokom posete Srbiji on je prvi put rekao da proces proširenja može teći paralelno. To je veoma važan signal. Retorika, i nadam se i stav, promenili su se u Francuskoj.

Izvor Novosti.rs
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...