Hašim Tači: Spreman sam da odmah raspišem nove izbore ako…

107

Predsednik Kosova Hašim Tači je tokom sastanka s predsednicom Centralne izborne komisije (CIK) Valjdetom Dakom obavešten o spremnosti te institucije da organizuje prevremene izbore, ukoliko za tim bude bilo potrebe, prenosi N1.

Tači je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, rekao da će u skladu sa ustavnom obavezom koja proizilazi iz člana 95. iskoristiti sve mogućnosti da na konsultacijama sa političkim partijama koje su zastupljene u Skupštini Kosova nađe, kako se navodi, rešenje za novu političku realnost.

„Ukoliko političke partije nisu u stanju da odgovore na ovu novu političku realnost u razložnom vremenskom roku, spreman sam da odmah raspišem nove izbore“, rekao je predsednik Tači, javlja Beta.

On je dodao da ga je predsednica Daka obavestila da je CIK spreman da organizuje prevremene izbore, kad god to bude potrebno.

Prema kosovskom predsedniku, ključno je da Kosovo ima novu, funkcionalnu, efikasnu, što sveobuhvatniju vladu što je pre moguće, kako bi bitni procesi, kako je ocenio, napredovali.

Posle sastanka sa predsednikom Tačijem, Daka je novinarima kazala da je CIK spreman za organizaciju vanrednih izbora, da će o budžetu koji je za to potreban odlučiti kada i ako predsednik zakaže izbore.

Istovremeno, Tači je nastavio konsultacije o izlasku iz sadašnje situacije, s predstavnicima manjinskih zajednica iz redova stranaka romske, aškalijske i egipćanske zajednice.

Izvor N1 Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...