Mediji: Diplomatski skandal zbog komentara o Angeli Merkel

323

U parlamentu Crne Gore raspravljalo se i o zdravlju nemačke kancelarke Angele Merkel i tome kako to može da utiče na EU integracije Zapadnog Balkana, prenosi B92.

Međutim, u javnosti se to komentariše kao diplomatski skandal, najblaže rečeno neumesno i nespretno sročen politički stav, javlja Radio Slobodna Evropa.

Kako se navodi, 26. jula tokom diskusije o evropskim integracijama poslanik Nikola Divanović je, govoreći o evropskim liderima, pomenuo i nemačku kancelarku.

„Ne treba da podsećamo nikoga na sve učestalije drhtavice Angele Merkel, koje bi danas bile nešto poput veltšmerca, ali sumnjam da će izazvati danas neku empatiju. Cilj je da se Merkel predstavi kao čelični vođa i kao glavni pokrovitelj i bankar EU“, rekao je poslanik DPS-a.

Poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak reagovala je na tu izjavu.

„Vrlo je nekorektno upoređivati drhtanje Angele Merkel kao drhtanje Evrope, odnosno Nemačke. Znam da ste vi uvređeni zbog toga što vašeg predsednika partije (Mila Đukanovića) ona dugo nije htela da primi i kad ga je primila zadnji put, izdala mu je određene zadatke“, kazala je Bošnjak.

Stranačka koleginica Divanovića, Aleksandra Vuković, pokušala je da odbrani njegovu „simboliku“.

„Ona zebe, drhti šta će biti budućnost ovako koncipirane Evrope i EU“, kazala je Vuković.

Od reči poslanika Divanovića, bile one simbolika ili možda pre neuspela metafora, nije se ogradila ni njegova DPS niti je na njih opomenom reagovao predsednik parlamenta, navodi RSE.

Radio Slobodna Evropa je u ponedeljak na adresu Ambasade Nemačke u Podgorici uputila dopis u kojem se tražio komentar na istup poslanika vladajuće Demokratske partije socijalista Nikole Divanovića, koji je tokom skupštinske debate u jednom delu svog izlaganja govorio o zdravstvenom stanju nemačke kancelarke. Ali, kako se navodi, odgovor nisu dobili.

Izvor B92 Radio Slobodna Evropa
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...