Brisanjem aplikacije FaceApp ne znači da ste zaštitili privatnost svojih podataka

172

FaceApp je postala viralno popularna aplikacija jer omogućava korisnicima da vide kako će izgledati u starosti. Ispostavilo se da ukoliko želite da koristite ovaj zabavan program morate da mu dopustite pristup svojim ličnim podacima za koje on ima pravo korišćenja.

„Ukoliko obrišete program, to jednostavno znači da ne možete da ga koristite, a ne i da ste zaštitili svoje privatne podatke“, izjavila je za CNN Džen King, direktorka Centra za privatnost korisnika Pravnog fakulteta Stenfordskog univerziteta, prenosi N1.

Ona je dodala da kompanija ne zna da ste obrisali aplikaciju i samim tim nije upozorena da treba da obriše vaše podatke.

Pojedine kompanije, među kojima je i FaceApp, dozvoljavaju korisnicima da pošalju zahtev za brisanjem njihovih informacija iz baze podataka. Ali, ostaje nejasno koliko je potrebno tehničkoj službi da registruje vaš zahtev.

Aplikacija koja vas „ostari“ na fotografiji za 10 dana zaradila milion dolara

Primera radi, Facebook navodi da je neophodno devedeset dana da sistem registruje i prestane da koristi vaše podatke. On zapravo ne poseduje vaš materijal (slike, snimke itd.) ali ima pravo da ih neograničeno koristi.

Nadležne vlasti propisuju obaveze kompanije vezane za zaštitu podataka korisnika. Zakonske regulative Evropske unije donete u maju 2018. značajno su pooštrile kriterijume zaštite privatnih podataka.

Advokatica Melisa Breke konstatuje da je politika privatnosti podataka FaceApp-a uopštena, što ostavlja dodatni prostor za bojazan. Čak i kada podnesete zahtev za brisanjem podataka često kompanija zapravo nije tehnički u stanju da ih ukloni.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...