Dodik: BiH je nesposobna zemlja, ne može da ostvari nijedan dobar rezultat

137

Srpski član Prededništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Bosna i Hercegovina pokazala da je nesposobna i nepotrebna zemlja i da ne može da ostvari nijedan dobar rezultat.

On je u intervjuu za Radio-televiziju RS (RTRS) sinoć ocenio da je „Sarajevo odlučilo da igra igru uslovljavanja, ali da Republika Srpska neće pristati na njihove uslove“.

Dodik je pojasnio da je očekivao da novi Savet ministara BiH, formiran još u decembru prošle godine, dodavši da je „očigledno da Stranka demokratske akcije (SDA) ponovo želi da bira predstavnike iz Republike Srpske“.

On je upozorio da ovaj put neće proći namera političkog Sarajeva da sa opozicijom iz Republike Srpske formira vlast na nivou BiH, jer je, kako je najavio, spreman plan kojim će to biti sprečeno.

„Ili ćete se dogovarati sa relevantnim predstavnicima srpskog naroda koji su u ovom trenutku konstituisani u skupštinskoj većini, Vladi, ili ćete imati to što tražite. Mi ćemo onda doneti odluke, a sve već imamo pripremljeno. Mi ćemo to doneti u toku noći i prekinućemo sistem indirektnog oporezivanja“, istakao je Dodik.

On je dalje kazao da će Narodna skupština preko noći poništiti sve odluke koje je mimo volje srpskog naroda nametnuo visoki predstavnik, te doneti odluku da se nadležnosti Tužilaštva BiH i Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ukinu na teritoriji RS.

„To su ilegalni organi koji ne mogu da funkcionišu. Hoćete da se igrate? Јa vam preporučujem da izaberete (Mirka) Šarovića (SDS), pa ćemo videti kako ćemo se igrati. Šta ćete uraditi“, naveo je Dodik.

Dodik: Neprihvatljivo je da se BiH gradi na štetu Srba i da se pokušava razvlastiti srpski narod

On je naglasio da će, ako SDS i PDP ponovo sa strankama iz Federacije BiH formiraju Savet ministara BiH, biti napravljen „akt o raspadu BiH“, u čemu neće pomoći nikakva vrsta intervencionizma.

„Dosta je više da se ignoriše volja srpskog naroda“, upozorio je Dodik, optuživši predstavnike SDS-a i PDP-a, koji su još u Savetu ministara ,da „godinama ne rade u interesu Republike Srpske“.

On je dalje kazao da Predsedništvo BiH „nikada neće dati nalog za rat u BiH, kojim se žele zastrašiti građani“.

„Ko će dozvoliti da dođe do rata? Predsedništvo neće. Samo zastrašuju narod, to je laž. Ovo je stvar političkog procesa“, ocenio je srpski član Predsedništva BiH.

Dodik smatra da u BiH nije moguć rat, te da bi svi srpski vojnici u Oružanim snagama slušali komandu iz Republike Srpske.

„Postoji li iluzija da će drugačije biti? Mislite da će Hrvati ratovati protiv hrvatskog naroda ili Bošnjaci protiv bošnjačkog naroda? SIPA ima nadležnosti. Pa dobro, da dodje u Republiku Srpsku, pa i imamo i mi našu policiju. Pozvaćemo Srbe da izadju odatle, pa ćemo vidjeti kako će to izgledati“, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, policija iz Federacije BiH i njenih kantona ne može ući u RS, jer bi to bilo direktno kršenje Ustava.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...