Insajder: Megatrend nije akreditovan u Velikoj Britaniji, rektor tvrdi da to nije u suprotnosti sa britanskim zakonom

160

BEOGRAD – Ustanova Megatrend International Expert Consortium Limited nije registrovana kod nas, niti imamo bilo kakav ugovor sklopljen sa njom, rečeno je Insajderu u britanskom Ministarstvu za obrazovanje. To je potvrdio i rektor Univerziteta Megatrend u Beogradu, Mića Jovanović, koji dodaje da je to u skladu sa britanskim zakonodavstvom.

Mića Jovanović tvrdi da je Megatrend International registrovan u Velikoj Britaniji, ali da nema akreditaciju i ističe da to nije u suprotnosti sa britanskim zakonima, objavio je Insajdser.net.

„U Londonu, po svim važećim zakonima, imate obrazovne ustanove koje imaju akreditaciju i imate one koje nemaju akreditaciju, kao i u Srbiji. Do poslodavca je da li će da zaposli nekog sa diplomom akreditovane ili neakreditovane ustanove. Imate čuvenu ‘London skul of biznis end fajnans’ koja je 12 godina radila bez akreditacije, a Fajnenšl tajm joj dao priznanje za najbolju poslovnu školu. Tek nedavno je dobila akreditaciju“, ističe Jovanović i dodaje da u Londonu nikada nisu bili kažnjeni, niti opomenuti.

Upitan zašto se u britanskom registru ne navodi da je delatnost ustanove Megatrend International Expert Consortium Limited obrazovanje, on kaže da je ona tako registrovana.

„Pogledajte malo bolje. Sigurno se negde to provlači“, dodaje Jovanović.

On navodi da je u Srbiji Megatrend iz Londona imao rešenje Saveznog sekretarijata za ekonomske odnose sa inostranstvom, odnosno odobrenje za rad.

„Rešenje od tog sekretarijata dobili smo 1990. godine, a ratifikovano je 1995. To je urađeno u skladu sa svim važećim zakonima”, kaže Jovanović.

Neakreditovani londonski Megatrend, kome u zvaničnom registru obrazovanje nije navedeno kao delatnost, izdavao je diplome koje je kasnije, u skladu s tadašnjim propisima, nostrifikovao beogradski Megatrend. Na čelu oba Megatrenda u to vreme je bio Mića Jovanović.

Na Megatrend International Expert Consortium Limited, ustanovi registrovanoj u Londonu, na smeru „biznis i menadžment“ diplomirao je i Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, a diplomu je pre 15 godina, kako je objavljeno, nostrifikovao na Univerzitetu Megatrend u Beogradu. Kako je sam rekao, na predavanja je išao u Sava centar, gde je ta britanska ustanova održavala studijske programe.

Megatrend iz Londona održavao je studijske programe u Beogradu od 1990. do 2004. godine, a kako je ranije saopštio Univerzitet Megatrend, po tom program su se školovala 1.054 studenta, što je, kako je naveo „u potpunosti bilo u skladu sa propisima u Srbiji i standardima obrazovanja koje nudi jedna visokoškolska ustanova“

Diplomu Nebojše Stefanovića prvo su osporili lideri Saveza za Srbiju i pokreta Dveri koji su saopštili da je Stefanović prekršio zakon time što je nostrifikovao diplomu koji je navodno stekao u Velikoj Britaniji, u školi koja, kako su rekli, ne postoji.

Osim prijave prosvetnoj inspekciji, Savez za Srbiju je podneo krivičnu prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanović i odgovornih sa Megatrenda zbog falsifikovanja dokumenata o završenom fakultetskom obrazovanju.

Odgovarajući na ove optužbe, Stefanović je rekao da je fakultet završio u Beogradu.

“Potpuna izmišljotina, ja nisam išao ni u kakav London, moji roditelji me nisu školovali u Londonu. Ja sam se školovao u Republici Srbiji, ovde su bili programi, konkretno, u Sava centru su se održavala predavanja. Dakle, veliki broj ljudi je išao na njih i u skladu sa zakonom je sve urađeno“, rekao je Stefanović.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...