Ljajić o taksama na KiM: Dok region zadovoljno trlja ruke, Beograd svakodnevno gubi

156

Srpske komšije profitirale su od taksi koje su vlasti u Prištini uvele na robu iz centralne Srbije, a najviše su se okoristili Grci, Mađari, Slovenci, Bugari, Makedonci i Hrvati! To je, ipak, sasvim očekivan potez ovih zemalja, jer su iskoristili slobodno tržište i upražnjene trgovačke rafove, pišu Novosti.rs.

Dok region zadovoljno trlja ruke, Beograd svakodnevno gubi. Kako nam je rekao ministar trgovine Rasim Ljajić, za osam meseci, koliko su takse na snazi, na Kosovu i Metohiji plasirano je za 260 miliona evra manje robe nego u istom periodu prošle godine.

„To su direktni finansijski gubici, ali će dugoročna šteta biti još veća jer će naši privrednici možda trajno izgubiti to tržište“, naglasio je ministar Ljajić.

„Drugi su već iskoristili. Tako je Grčka u maju povećala izvoz na KiM za tri i po puta, Mađarska, Slovenija, Bugarska i Hrvatska više od dva i po puta, a Severna Makedonija za 50 odsto“, dodao je on.

Takse od 100 odsto na srpske proizvode uvedene su 21. novembra prošle godine i vlasti u Prištini, uz sve pritiske međunarodne zajednice, ne popuštaju. Traže, između ostalog, da Srbija prizna nezavisno Kosovo i dok to ne uradi, dodatni nameti na robu iz centralne Srbije ostaju. Procene su da Srbija dnevno gubi milion evra.

Hvale se „domaćom“ proizvodnjom

I dok su se prištinske vlasti javno hvalile da se zahvaljujući ovim taksama povećala „domaća“ proizvodnja, ali i broj zaposlenih radnika, Institut GAP u Prištini nedavno je objavio da su najveći profit ostvarili Slovenija, Izrael i Turska. Kako su tada naveli, podaci ne ukazuju na ubrzan rast prerađivačke industrije na Kosovu ili stvaranje novih radnih mesta. Zabeležen je, međutim, porast cene kosovskih proizvoda.

Izvor Novosti.rs
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...