Nemojte se iznenaditi ako kineske policajce na jesen vidite na našim ulicama

55

BEOGRAD – Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković razgovarala je danas sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo o konkretnim oblicima saradnje dve zemlje u oblasti unutrašnjih poslova.

Na sastanku je najavljano formiranje zajedničkih patrola srpske i kineske policije koje bi na jesen trebalo da počnu da rade u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu. To je, kako je saopštio MUP, deo dogovora koji je postignut tokom posete Srbiji ministra javne bezbednosti Kine Džao Kedžija.

Ambasadorka Čen Bo je istakla da se odnosi dve države ubrzano razvijaju u mnogim oblastima o čemu svedoče i brojne posete visokih delegacija i istakla da će Kina nastaviti da pruža podršku Srbiji u odbrani suvereniteta i međunarodnog prava.

Govoreći o ponovnom zahtevu Prištine za članstvo u Interpolu, Popović Ivković je istakla da Srbija izuzetno ceni principijelni stav Kine o poštovanju međunarodnog prava, a time i teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Ona se zahvalila na podršci koju je Kina tokom prošlogodišnjeg zasedanja Generalne skupštine Interpola pružila argumentima Srbije protiv prijema takozvanog Kosova u članstvo ove medjunarodne policijske organizacije.

Ona je ponovila da samo države članice Ujedinjenih nacija i posmatrači u UN mogu biti članice Interpola, kao i da bi eventualni prijem tzv. Kosova u ovu policijsku organizaciju predstavljao kršenje medjunarodnog prava, pre svega Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Izvor Danas
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...