Tramp zabrinut zbog požara u Rusiji, ponudio Putinu pomoć

79

Američki predsednik Donald Tramp ponudio je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu pomoć u gašenju požara u Sibiru, saopštila je pres služba Kremlja. Kako je saopšteno, Tramp i Putin razgovarali su telefonom, na inicijativu Vašingtona.

Bela kuća je izdala saopšenje u kojem je rečeno da je predsednik Donald Tramp razgovarao s Putinom i da je „izrazio zabrinutost zbog ogromnih požara koji pogađaju Sibir“.

Ruska vojska se pridružila borbi protiv šumskih požara, koji su u Rusiji zahvatili oko 30.000 kvadratnih kilometara. Vojni transportni avioni i helikopteri koji mogu da ispuštaju vodu poslati su po nalogu Vladimira Putina.

Ruske vlasti proglasile su vanredno stanje u pet oblasti, uključujući cele regione Irkutsk i Krasnojarsk, koji se nalaze severno od Mongolije. Sibirsko područje Krasnojarsk prekriveno dimom vidi se na satelitskim fotografijama NASA i Evropske službe za nadzor atmosfere Kopernik.

Vatrena stihija zahvatila Rusiju, radi se na sprečavanju širenja požara (FOTO)

Nisu prijavljene povrede i evakuacije, ali požari koje širi jak vetar proizveli su dim, zagušili su vazduh u nekoliko gradova, uključujući Novosibirsk, treći po veličini ruski grad sa 1,6 miliona stanovnika u jugozapadnom Sibiru.

„Situacija je teška. Mnoge šume gore, smog i dim su se proširili na mnogo naseljenih oblasti. Prognoze u ovom trenutku nisu optimistične“, rekao je ruski premijer Dmitrij Medvedev u poseti Krasnojarsku.

Ruska agencija za zaštitu šuma saopštila je da je oko 2.700 vatrogasaca radilo na gašenju požara, ali da je područje zahvaženo požarom od oko 28.000 kvadratnih kilometara teško dostupno. Ti šumski požari nisu suzbijani jer su troškovi i rizici bili veći od potencijalne štete koju bi požari mogli naneti nenaseljenim područjima, rečeno je iz agencije.

Požari tokom leta u Rusiji nisu retka pojava, međutim, sada je posvećena posebna pažnja, jer je dim stigao do većih gradova.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...