Batajnički aerodrom dobio novo ime (FOTO)

146

U okviru obeležavanja Dana avijacije danas je na vojnom aerodromu u Batajnici svečano otkrivena tabla sa njegovim novim nazivom – „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“, prenosi N1.

Svečanosti na aerodromu u Batajnici su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin, komandant 204. vazduhoplovne brigade Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Željko Bilić i članovi porodice nastradalog pilota.

Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Vulin je, posle otkrivanja ploče, kazao da su pre dvadeset godina tokom NATO bombardovanja, „ubili pukovnika Pavlovića“, ali da „nisu uspeli da ubiju njegov duh, i njegovu Srbiju“.

„Mi nećemo, kao mnoge druge zemlje, nekada i bogatije i razvijenije od nas, dopustiti da bilo ko drugi čuva naše nebo, naš suverenitet, naše pravo da odlučujemo baš ispod ovog neba“, rekao je Vulin, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Na osnovu Odluke načelnika Generalštaba Vojske Srbije o određivanju naziva vojnih kompleksa, od 6. juna dosadašnji naziv vojnog aerodroma „Batajnica“, promenjen je u Vojni aerodrom „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“.

Pukovnik Milenko Pavlović bio je komandant 204. lovačkog puka Vojske Jugoslavije, a poginuo je 4. maja 1999. godine na borbenoj misiji. Život je izgubio iznad Valjeva u Migu-29, u borbi sa NATO avijacijom.

Ulica u Batajnici koja od centra tog mesta vodi do aerodroma takođe nosi ime pilota Milenka Pavlovića, a i jedan avion VS Mig-29 evidencijskog broja 18351 nazvan je po njemu.

Izvor N1 Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...