Prodaju se banje u Srbiji, penzioneri negoduju

1.256

Nakon što je prošle godine propala prva prodaja kompleksa „Žubor” u Kuršumlijskoj Banji, Fond PIO i Republička direkcija za imovinu raspisali su protekle nedelje novu ponudu, piše Politika.

Osim ove, na prodaji je i Vranjska Banja.

Kako se saznaje, iako se na oglas zainteresovani javljaju tek nekoliko dana, za Kuršumlijsku Banju za sada nije bilo zainteresovanih, dok se za Vranjsku Banju potencijalni kupci raspituju, saznaje „Politika”.

To nisu ni prve, ni dve poslednje banje koje će se naći na licitaciji, budući da su Fond PIO i direkcija još lane oglasile prodaju 30 propalih lečilišta u Srbiji, s tim što će prvi biti privatizovan „Žubor”.

Pored Kuršumlijske, u prvom redu privatizacije su i Specijalna bolnica „Bujanovac”, Banja Koviljača, Niška, Zlatibor, Sokobanja, Ribarska, „Merkur” u Vrnjačkoj Banji, „Gejzir” u Sijarinskoj, „Institut za lečenje i rehabilitaciju” u Niškoj Banji i „Termal” u Vrdniku.

Kod većine ovih banja može da se govori o prodaji nepokretnosti, dok izvorište geotermalne vode ostaje u državnom vlasništvu.

Oglašen hotel „Žubor” u Kuršumlijskoj Banji, zauzima površinu od oko 16.000 kvadrata sa pratećim objektima i 95.902 kvadrata zemljišta. Maja prošle godine nudio se po ceni od 1,887.782 miliona, da bi u najnovijoj ponudi početna cena 1,4 miliona evra.

Nepokretnost koja se prodaje pored „Žubora” je i ugostiteljski objekat „Prepolac”, površine 468 kvadrata, kao i Vila „Milica”, površine 588 kvadrata. Kada je reč o pomoćnoj zgradi, gde se nalazi izvorište geotermalne vode, budući kupac će način korišćenja i eksploataciju izvora regulisati u skladu sa uslovima i postupkom propisanim odredbama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, a naknadu za korišćenje u skladu sa Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara. Ponude za kupovinu dostavljaju se najkasnije do 12. 8. 2019. godine.

Radi otuđenja nepokretnosti zemljišta raspisan je i oglas za prodaju Vranjske Banje.

Kako se navodi u oglasu predmet prodaje nije objekat upisan kao objekat zdravstva, koji ima odobrenje za gradnju a nema odobrenje za upotrebu, s obzirom na to da je pravosnažnim rešenjem Gradske uprave grada Vranja vlasnicima objekta – Republici Srbiji – Republičkoj direkciji za imovinu Republike Srbije i Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje, naloženo da u roku od 90 dana od dana prijema rešenja poruše – uklone predmetni objekat.

Ukupna početna kupoprodajna cena iznosi 252.564,21 evra. Rok za plaćanje kupoprodajne cene je 15 dana od dana zaključenja kupoprodajnog ugovora.

Većina penzionera negoduje na odluku države da prodaje imovinu PIO fonda, koja je građena radničkim dinarom u srećna vremena kada je na jednog penzionera dolazilo četiri i pet radnika, pa je bilo više para u kasi fonda, zbog čega se novac između ostalog koristio za gradnju RH centara po Srbiji.

Moma Čolaković, poslanik PUPS-a u Skupštini Srbije, kaže da je pre oglašavanja prodaje banja trebalo da se odluči definitivno koja će prava posle privatizacije banja imati penzioneri koji su ih gradili.

Kako se nezvanično saznaje, PIO nije preneo na državu svoje pravo svojine ili susvojine na nepokretnostima koje se nalaze u banjama.

Fond je vlasnik ili suvlasnik samo nepokretnosti objekata u kojima zdravstvenu delatnost obavljaju specijalne bolnice, tako da fond može eventualno da proda svoju imovinu, odnosno objekat.

Izvor Politika
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...