Tači traži novog mandatara, Haradinaj hoće izbore

100

Predsednik Kosova Hašim Tači službeno je od predsednika vladajuće koalicije i lidera Demokratske partije Kosova Kadri Veseljija zatražio da vladajuća koalicija „predloži novog mandatara za sastav vlade Kosova nakon ostavke premijera Ramuša Haradinaja“, dok stranke zahtevaju raspuštanje kosovskog parlamenta.

U pismu se kaže da vladajuća koalicija „ima pravo da predloži novog mandata nakon ostavke Haradinaja“.

Istovremeno su se tome suprotstavili premijer u ostavci i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj koji je izjavio da će se pridružiti zahtevu Demokratskog saveza Kosova i Samoopredeljenja za raspuštanje Skupštine Kosova.

„Ovo je i naša ranija ideja i predsedavajući Parlamentarne grupe ABK, Ahmet Isufi, je dobio uputstva Upravnog odbora i Predsedništva Alijanse da se pridruži predlogu za raspuštanje Skupštine“, rekao je Haradinaj.

Prema njemu, Alijansa za budućnost Kosova ide sama na birališta, ali su bliski nekim strankama, kao što su Socijaldemokratska inicijativa, Socijaldemokratska partija Kosova i Alijansa novo Kosovo.

Poslanik Samoopredeljenja Šemsi Sulja je izjavio da su protiv inicijative predsednika Tačija da vladajuća koalicija predloži novog mandatara.

Istovremeno predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji sazvao je za ponedeljak sednicu predsedništva Skupštine Kosova na kojoj će se na dnevnom redu naći sazivanje sednice Skupštine Kosova na kojoj se očekuje odluka o njenom raspuštanju.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...