Tramp zapretio da će teroriste vratiti u Evropu

170

Kako javlja „Independent“, Tramp je rekao da će poslati teroriste evropskog porekla ukoliko evropske zemlje ne budu želele da prihvate svoje građane koji su se u Siriji pridružili terorističkoj ID., prenosi B92.

Oko 800 boraca Islamske države poreklom iz Evrope zarobljeno je na severu Sirije zajedno sa ženama i decom.

Trampova administracijaje zahtevala je od vlada evropskih zemalja da prihvate svoje građane koji se sumnjiče da su se pridružili ID, ali većina zemalja je odbila da to učini iz straha da su povratnici iz Sirije bezbednosni rizik.

„Želimo da hiljade boraca Islamske države primi Evropa. Hajde da vidimo da li će ih primiti. Ako neće, mi ćemo morati da ih pošaljemo u Evropu“, rekao je Tramp u Beloj kući.

Američki saveznici u Siriji drže u zarobljeništvu oko 13.000 stranaca koji se sumnjiče da su povezani sa terorističkom Islamskom državom.

Reč je o oko 2.000 muškaraca i oko 11.000 žena i dece, od kojih je većina zarobljena prilikom pada kalifata ranije ove godine.

Pretpostavlja se da je zarobljeno više od 50 državljana Velike Britanije, od kojih je devet muškaraca, 20 žena i oko 30 dece. Među njima je i Šamina Begum (15), takozvana nevesta ID, koja je napustila Veliku Britaniju kao bi se pridružila ID u Siriji, piše „Independent“.

Izvor B92
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...