U Pančevu otkriveni komarci koji nose virus

311

Na pet mesta u Pančevu i okolini otkriveni su komarci koji nose virus Zapadnog Nila, pokazala su najnovija ispitivanja, javlja Radio-televizija Vojvodine.

Broj komaraca u Pančevu je povećan i to na polovini lokacija na kojima se meri njihova brojnost, prenosi RTS.

Na pet mesta su otkriveni komarci koji nose virus Zapadnog Nila i to u Ivanovu i u samom gradu.

“To je sve relativno, pošto se to menja. Kod svake analize mi radimo prisustvo virusa i uglavnom su to različite lokacije. Retko se ponavlja uvek na istoj i to zavisi i kako se i kreće populacija komaraca”, objašnjava Zdenka Miljković iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

“Brojnost je mnogo manja, imali smo godina kada je bilo 1.000, čak i do 3.000 komaraca u klopci. Sada se ta brojnost kreće od 200 pa do 580 na jednoj lokaciji”, navodi ona.

Nadležni tvrde da se suzbijanje komaraca kao i ispitivanje brojnosti vrši redovno, a ukoliko vreme dozvoli naredno prskanje sa zemlje će biti u utorak, 6. avgusta – u gradu i svim naseljenim mestima.

„Ova godina je takva da smo prskanja radili na sedam do deset dana u prethodnom periodu stalno. Čak smo pojedine lokacije radili i parcijalno po potrebi na svaka dva do tri dana“, dodaje Miljkovićeva.

Borba sa komarcima je uobičajena u letnjem periodu, dok mnogi smatraju da komaraca ima previše, pojedini Pančevci se ne obaziru na njihovo prisustvo.

I ove godine u Pančevu je organizovano deljenje larvicida koji se ubacuje u septičke jame. Larvicidi će ponovo će biti deljeni i krajem avgusta.

Borba sa komarcima se nastavlja, a ono što je dobro je da do sada nema prijavljenih slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

Izvor RTS RTV
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...