Da li će i kada građani Srbije imati prosečnu platu od 500 evra?

113

Uprkos višegodišnjim najavama predsednika države, san da građani Srbije imaju prosečnu platu od 500 evra, nikako da se ostvari, piše N1.

Za poslednje tri godine, rok do kojeg bi prosek trebalo da bude 500 evra, pomeran je nekoliko puta. Novi je – kraj 2019. godine, što ekonomski stručnjaci ponovo smatraju nerealnim.

Iako to nije u opisu njegovog posla, plate su često u fokusu predsednika Aleksandara Vučića. Procenu o prosečnom primanju ponovo je pomerio – sada za kraj 2019. kada bi, kako tvrdi, plata trebalo da bude između 500 i 510 evra. Da li je tako nešto realno?

„Gledano čisto po ekonomskim pokazateljima – to nije realno. Po poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna plata u maju je bila 470 evra, što znači da bi ona porasla do tih 500 evra, morala bi do kraja godine da skoči za oko 6,5 odsto, a da bi skočila do tih 510 evra, koje sada prvi put čujemo kao neki novi reper, morala bi da skoči čak 8,5 procenata“, kaže Aleksandar Milošević, ekonomski novinar lista Danas.

Istog mišljenja je i urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk, koji na predsednikova obećanja odgovara svojim.

„Daću ostavku ako ove godine prosečna plata bude 500 evra u Srbiji“, naveo je Ćulibrk 23. maja.

Sa najavama većih plata, Aleksandar Vučić počeo je još kao premijer. Prvo obećanje o magičnoj granici od 500 evra dao je 2016. godine. Nakon toga, usledilo je pomeranje rokova. Iste godine, Vučić je najavio da će prosečna plata dostići 500 evra u 2017, a potom to odložio za početak, pa za kraj 2018. da bi se sa pričom o dostizanju pomenute cifre ušlo i u 2019.

Ekonomski novinar Aleksandar Milošević kaže da je posredi poigravanje sa građanima.

„To je jedna jako lukrativna politička priča… Vi ljudima obećavate tih 500 evra i stalno im obećavate i oni stalno imaju to nešto čemu mogu da se nadaju, toj cifri… Jednom kada mi zaista dostignemo tih 500 evra – u nekom trenutku ćemo valjda dostići, onda će moći da izađe i da kaže – jel‘ sam obećao da će biti 500 evra, evo izvolite, došlo je tih 500 evra. Narod će shvatiti da kada dobije platu od 500 evra, prosečnu, da se u njihovim životima ništa nije promenilo“, ocenjuje Milošević.

A da je plata od 500 evra realna, predsednik kao argument koristi to što Srbija ima suficit u budžetu. Da postoji prostor za povećanje plata u državnom sektoru, ne kriju ni u Fiskalnom savetu, jer budžetske brojke ocenjuju kao dobre.

Međutim, stručnjaci ipak upozoravaju da je san o boljim platama nedostižan zbog toga što je produktivnost srpske privrede slaba i da plate ne bi trebalo da rastu više od projektovanog privrednog rasta, koji je u slučaju Srbije oko 3,5 odsto.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...