Savez za Srbiju upozorava: Vlast vrši nezapamćeni eksperiment u školstvu!

480

Pokrajinska Vlada u toku avgusta pokušava da izvrši nezapamćeni eksperiment u školstvu i u nameri je da zatvori na desetine seoskih škola. Selu preti izumiranje ako se škole ugase, navodi se u saopštenju Saveza za Srbiju – Vojvodina, prenosi Danas.

Kako se precizira u saopštenju, Vlada Vojvodine donela je „usmenu“ odluku da se sprovede takozvana mreža škola.

“Direktori su dobili rok od par nedelja da ugase žiro račun škole, PIB i sve ugovore koji su sklopljeni na osnovu javnih nabavki pod imenom škole koja se gasi.

Napominjemo da škole nisu dobile saglasnost Vlade Vojvodine, ni bilo kakvu pismenu odluku o mreži škola i o gašenju, niti bilo kakve smernice o potencijalnom organizovanju rada škola unutar te mreže. Takođe, škole nemaju ni dokument na osnovu kojeg bi trenutni zakonski zastupnik – direktor, školu mogao da ugasi kao pravno lice”, objašnjava se u saopštenju.

Savez za Srbiju traži od predsednika pokrajinske Vlade Igora Mirovića odgovor na pitanje: ima li zakonski zastupnik – direktor pravo da ugasi školu čiji je osnivač Republika Srbija i da li direktor škole krši zakon ako bez saglasnosti školskog odbora pristupi realizaciji samo usmenih instrukcija?

Savez za Srbiju – Vojvodina neće dozvoliti gašenja seoskih škola i zahteva hitno prekidanje ovog projekta koji se vrši pod velom tajne i hitno uključivanje Ministarstva prosvete, Nacionalnog prosvetnog saveta, saveta roditelja i školskih odbora u javnu raspravu, koja će doneti širu sliku i kvalitetnije rešenje.

Izvor Danas
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...