Zabrana za turiste? Ubuduće bez kula od kamenja na plaži (VIDEO)

133

Kule od kamenja na plažama širom Tenerifa, koje su turistima bile više nego zgodne za fotografisanje i postavljanje na Instagram, uskoro će biti uklonjene sa njih, prenosi B92.

Naime, godinama unazad, na stotine hiljada turista hrlilo je ka plažama Playa Jardin, blizu Puerto de la Kruza i El Beril nedaleko od grada Adehe, kako bi gradili kule od kamenja.

Kule su tako postale veoma popularne na Instagramu uprkos tome što imaju destruktivno dejstvo na ekosistem plaža.

Na Kanarskim ostrvima, u koje spadaju Tenerifi, ovo kamenje nije spiritualan simbol, ali je organizovana kampanja za njihovo uklanjanje iz jednog drugog razloga.

Jedna lokalna organizacija uz podršku Vlade Tenerifa pokrenula je javnu kampanju koja ima za cilj širenje ekološke svesti, a kako bi se vest o ovom pokretu što brže raširila, na najvećem Kanarskom ostrvu biće postavljeni posteri koji upozoravaju na opasnost koja životnoj okolini preti od kamenih kula, pišu daljine.rs

Sastavni deo kampanje je i video #pasasinhuella (ne ostavljaj trag za sobom) koji je snimio biolog Pedro Luis Sančez, iz Nacionalnog parka Teide, u kom objašnjava šta to znači.

„Kamenje predstavlja dom za mnoga živa bića, poput različitih biljaka koje su od esencijalnog značaja za plodnost zemlje i neophodne su insektima. One na taj način omogućavaju hranu za reptile koji žive ispod kamenja. Kad ga premeštamo, mi im odnosimo kuću“, navodi Sančez.

Prošle nedelje sastalo se 150 volontera koji su za samo pola sata vratili svo kamenje na mesto, ali je ono samo dan kasnije ponovo formiralo bezbroj kula. Zbog neumornih turista zato će biti neophodne kaznene mere koje bi trebalo da ih spreče u izgradnji kamenih kula.

David Hernandez, predstavnik lokalnih aktivista, objasnio je da će pomenuti posteri biti hitno postavljeni, najavljujući hitno proveravanje zakonodavnih mogućnosti u cilju donošenja zakonske zabrane da se ovakve kule ubuduće grade.

Izvor B92
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...