Jeremić: Srbiji potrebna odgovornija državna politika da se ne bi dogodio neki novi Jasenovac

140

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas, povodom godišnjice hrvatske akcije „Oluja“, da je Srbiji potrebna daleko promišljenija i odgovornija državna politika kako se u budućnosti našem narodu ne bi dogodio „neki novi Jasenovac na Cetinju ili u okolini Prištine“, jer istorija uči da se u dramatičnim medjunarodnim previranjima poput svetskih ratova, na čije otpočinjanje i tok ne možemo uticati, na Balkanu obično „gasi svetlo“ i izbijaju sukobi u kojima se dogadjaju masovni zločini.

„Nemam nikakve sumnje da će (hrvatski pevač Marko Perković) Tomson jednog dana biti sahranjen u Zagrebačkoj katedrali uz najviše državne počasti, pored Ante Gotovine. Toga bi trebalo da budemo toga svesni prilikom formulisanja buduće politike, kako bi se izbegli novi sukobi i zlo“, rekao je Jeremić na predstavljanju godišnjeg Izveštaja Naprednog kluba o političkim pravima srpskog naroda u regionu.

Predsednik Narodne stranke je naveo da Hrvatsku ulazak u EU „nije naročito emancipovao“ kada je reč o pravima Srba i da se to neće samo od sebe promeniti. Zaštita prava srpske manjine bi zato trebalo da bude prioritet rukovodstva Srbije u bilateralnim odnosima sa Hrvatskom, kao i naše diplomatije, jer druge opcije nemamo na raspolaganju.

„Diplomatskim i političkim angažovanjem bilateralno i u okviru medjunarodnih organizacija moramo učiniti sve da aktuelno stanje bude popravljeno ili da bar prestane da se pogoršava“, rekao je Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije.

Dvadeset četvrta godišnjica „Oluje“

 

Jeremić je istakao da su danas Srbi u Crnoj Gori u najtežem položaju i da je to ubedljivo najugroženija etnička grupa na čitavoj teritoriji Evrope, uz mogući izuzetak položaja Srba na Kosovu i Metohiji.

„Vlast u Beogradu na žalost ima daleko bliže i sveobuhvatnije odnose sa Kavačkim kriminalnim klanom nego sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom SPC ili političkim organizacijama Srba u Crnoj Gori. To ne vodi ka dobrom u trenutku kada srpski narod prolazi kroz velika iskušenja“, rekao je Jeremić.

„Moramo tražiti rešenja za budućnost koja neće raspirivati mržnju, nego je potiskivati, i hladne glave uzimati u obzir narative drugih naroda i etničkih grupa. Potrebno je razmišljati o budućnosti imajući u vidu i medjunarodna dogadjanja, koja su na ovim prostorima uvek ostavljala dubok trag“, istakao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je očuvanje identiteta jednog naroda preduslov njegovog opstanka i da ga je zato potrebno negovati na mudar, osmišljen, savremen i institucionalizovan način.

„U suprotnom, preti nam opasnost da nestanemo u vrtlogu istorije“, dodao je Jeremić, i podsetio da je u povesti čovečanstva mnogo veći broj naroda koji više ne postoje nego onih koji danas kao svesna zajednica obitavaju.

Upitan o „aferi prisluškivanje“, Jeremić je odgovorio da je više nego očigledno da naprednjački režim prati i prisluškuje političke neistomišljenike u sklopu obračuna sa njima, i dodao da je to jedan od razloga zbog kojih Srbija više nije slobodna država u izveštajima medjunarodnih organizacija, uključujući i Fridom haus (Freedom House).

Predsednik Naprednog kluba Čedomir Antić rekao je da je ovogodišnji Izveštaj o političkim pravima srpskog naroda u regionu pokazao da su ta prava u najgorem stanju u poslednjih 11 godina, koliko se izveštaji objavljuju.

„U Crnoj Gori je u toku progon srpskog naroda, Republika Srpska je na meti organizovanih nastojanja dela vlasti BiH i odredjenih krugova u EU i SAD sa ciljem da joj bude ukinuta autonomija, Srbi su na meti svakodnevnih napada na prostoru Kosova i Metohije, a u Hrvatskoj je primetno povećanje broja etničiki motivisanih napada“, rekao je Antić.

Antić je dodao da je u Severnoj Makedoniji na vlasti koalicija zasnovana na negativnom odnosu prema srpskom nasledju u toj državi, a srpski narod ne uživa verske slobode i zabranjena je njegova kanonski priznata crkva.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...