Nova signalizacija na auto-putevima u Hrvatskoj, a za nepoštovanje sledi kazna

233

Preduzeće „Hrvatske autoceste“ postavlja novu signalizaciju za održavanje razmaka propisanog novim, strožim zakonskim odredbama, piše „Večernji list“.

Izmenama i dopunama Zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima, koje su stupile na snagu 1. avgusta, definisan je i sigurnosni razmak između vozila na auto-putevima: prostor koji vozilo pređe najvećom dozvoljenom brzinom za dve sekunde što je prosečno vreme reagovanja na kočenje vozila ispred.

Ako se vozi sporije, u koloni, predviđeni razmak je najmanje jedna sekunda.

Kazna za nepoštovanje sigurnosnog razmaka je 2.000 kuna (270 evra), podseća dnevnik.

Da bi vozače upozorile na poštovanje sigurnosnog razmaka i pomogli im u tome, „Hrvatske autoceste“ su izradile pilot-projekt saobraćajne signalizacije koja će im pomoći da u prostoru vide koliko puta vozilo pređe za te dve sekunde, koje pri brzini od 130 km/h znače razmak između vozila od 70 metara.

Na ravnim delovima auto-puteva, na kojima se dosad dogodilo najviše nesreća zbog naletanja vozila jedno na drugo, postaviti na kolovoz horizontalnu signalizaciju i kraj njega saobraćajne znake – obaveštenja o tome što se drugde u Evropi pokazalo kao delotvorno.

Na početku tako označenog dela auto-puta biće postavljen saobraćajni znak koji obaveštava vozače o razmaku između vozila. Dalje od toga će duž deonice od 1.500 metara puta biti na kolovozu iscrtane oznake na razmaku od po 70 metara, da bi po tome vozači videli kolika je sigurna udaljenost do vozila ispred. Biće im preporučeno da drže najmanje dva takva razmaka do njega.

Te oznake će se ponavljati duž auto-puteva, a biće postavljena i obaveštenja o zabrani korišćenja mobilnog telfona tokom vožnje i da je opasna po život vožnja pod uticajem alkohola i lekova.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...