Radovi na Trgu Republike se bliže kraju, ali na njemu više neće biti ovog detalja

346

BEOGRAD  – Tokom prvog vikenda nakon završetka radova na Trgu Republike, odnosno 7. septembra, imaćemo događaj u organizaciji Narodnog pozorišta u kojem će učestvovati ceo ansambl, oko 300 ljudi. Zakazan je koncert, razni performansi i tada ćemo videti Trg Republike u punom sjaju, najavio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić gostujući na „Studiju B”.

On je podsetio da će radovi sigurno biti okončani do 1. septembra i rekao da se trenutno najviše radi na postavljanju kocke na kolovozu.

„Plato trga je skoro završen i preostalo je da se postavi mobilijar. Neće biti velikih promena kada je saobraćaj u pitanju, što važi i za semafore, izuzev brzine koja će biti ograničena i definisana kao „režim usporenog saobraćaja”, a postojaće po jedna traka u svakom smeru“,  rekao je Stojčić.

Prema njegovim rečima, ideja je da Trg Republike bude veliki slobodan prostor, što će biti prvi takav slučaj u 150 godina dugoj istoriji ovog trga.

„Neće biti ničega što bi ometalo vizuelni identitet i imaćemo veliki slobodan prostor bez prepreka. Uz nova stabla koja smo postavili, postojaće i granitne klupe predviđene projektom, uz šest ili sedam „smart” klupa gde će građani i gosti našeg grada moći da dopunjuju baterije mobilnih telefona i povezuju se na bežični internet kao u svim većim gradovima u svetu“, rekao je on.

Kako bismo obezbedili dovoljno hladovine za prijatniji boravak, biće dodato i 12 manjih stabala u žardinjerama. Stabla koja su posađena biće kontrolisana u smislu visine i gustine krošnje nekoliko puta godišnje kako ne bi u potpunosti zaklonila Narodni muzej.

“ ‘Deltin’ sat će biti uklonjen sa Trga Republike. Dugo smo tražili novu lokaciju i na kraju smo odlučili da bude premešten na plato Štark arene, istakao je Stojčić.

On je dodao da su ostaci „Virtemberške kapije”, po nalogu Zavoda za zaštitu spomenika kulture, u potpunosti konzervirani, ali i da je Trg republike previše atraktivna lokacija da bi taj deo prostora ostao otvoren, odnosno prekriven staklom. Kako je istakao, na pločama koje će prekrivati Trg Republike biće obeleženi delovi ostataka kapije kako bi građani mogli da se informišu o svemu što se nalazi ispod površine, a što je važno za istoriju Beograda i Srbije.

Glavni gradski urbanista podsetio je da je prostor koji zauzima Vasina ulica veoma blizu mesta gde se nalazila glavna ulica Singidunuma, kao i da postoje indicije da se između Vasine i Studentskog parka nalazi veoma lep deo Singidunuma sa zidinama, freskama i rimskim pločicama.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...