Selaković posetio atelje ruskog vajara koji pravi spomenik Stefanu Nemanji (FOTO)

147

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković posetio je danas atelje ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova u Moskvi, gde se izrađuje spomenik Stefanu Nemanji, koji bi trebalo da se otkrije sledeće godine na proleće na Savskom trgu u Beogradu, prenosi RTV.

 

Selaković je u izjavi RTV-u kazao da očekuje da ćemo sledeće godine prisustvovati jednom sjajnom otkrivanju jedinstvenog spomenika, ocenjujući da je pored završetka radova na Hramu Svetom Savi taj spomenik bitan za srpski narod i srpsku duhovnost. Kazao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić svojom idejom, 2014. godine, inicirao izradu tog spomenika, koji će biti visok 23,5 metara.

Foto: Youtube/Printscreen

Generalni sekretar predsednika istakao je da upravo godine kada obeležavamo velike jubileje sa sobom nose sećanja na velike ljude i događaje i u tom je kontekstu pomenuo 2017. u kojoj je obeleženo osam vekova od krunisanja Stefana Prvovenčanog, 2018. kada smo proslavljali stogodišnjicu pobede u Velikom ratu, te 2019. kada obeležavamo osam vekova autokefalnosti srpske crkve, ali i naredna kada je stogodišnjica njenog ujedinjenja.

 

„Naša obeležavanja i proslave tih jubileja ostaju u sećanju onoliko koliko smo u stanju da ih obeležimo na adekvatan način. Dva dela, ostvarenja, veoma su važna za te proslave, za naš narod, za našu duhovnost, a to su podizanje spomenika Stefanu Nemanji i završetak radova na Hramu Svetom Savi“, rekao je Selaković.

Izvor RTV
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...