Završavaju porodiljsko bolovanje a nisu dočekale veće zarade, nekima primanja niža i za 20.000 dinara

253

BEOGRAD – Za više od 13.000 mama, mesečna naknada za porodiljsko i trudničko bolovanje umanjena je za po nekoliko hiljada dinara. Međutim, u zavisnosti od debljine koverte u vreme dok su radile, pojedinim ženama primanja su sada niža i za 20.000 dinara.

Najveći broj njih je oštećen odredbom kojom se za obračunavanje tokom odsustva računa prihod majke u poslednjih 18 meseci, a ne 12, kako je bilo po starom zakonu.

Neke mame su se već vratile na posao, deca su im krenula u jaslice, a Ministarstvo za rad, u čijoj je nadležnosti Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, više od godinu dana ništa ne menja, a o nadoknadi razlike gotovo niko i ne razmišlja.

Na pitanje „Novosti“ upućeno resornom ministarstvu da li se o tome uopšte razmišlja, odgovor ni posle nekoliko dana nije stigao..

„Na osnovu svega do sada rečenog od strane države, biće veliki uspeh ako do bilo kakvih promena dođe“, smatra Jasmina Mihnjak, iz Udruženja roditelja „Bebac“.

Kako oni smatraju da mame uopšte i nisu oštećene, ne verujem da će (ne)oštećenim mamama nadoknaditi štetu. Upravo iz tog razloga apelujemo od samog početka primene Zakona na što hitnije izmene, kako bi što manji broj njih dobio umanjene naknade zarada.

Naša sagovornica naglašava da čak i ako se skrati obračunski period sa 18 na 12 meseci, ukoliko trudničko bolovanje ulazi u obračun, a za svaki mesec u kojem žena nije imala primanja se računa nula dinara, i dalje će biti drastično umanjenih zarada.

Na primer, ako žena radi šest meseci, ostane u drugom stanju i trudnoća joj bude rizična, ona će dobijati duplo manju platu, objašnjava Mihnjakova.

U roditeljstvo treba ulagati, jer je to najbolja investicija koja sprečava stvaranje novih socijalnih davanja. Mame koje su za ovih, sad već više od godinu dana dobijale umanjena primanja, sigurno neće biti zadovoljne ukoliko im se novac ne vrati.

U Ministarstvu za rad, međutim, ranije su objasnili da porodilje koje su ostvarile pravo po novim propisima nisu oštećene, jer prethodno nisu ostvarile neko pravo da bi im ono bilo umanjeno.

“ Najviše bi se mogle smatrati oštećenim nezaposlene porodilje, njih više od 20.000, kojima zbog nedostatka budžetskih sredstava još ne može biti obezbeđena neka vrsta naknade, osim roditeljskog dodatka“, naglašavaju u tom ministarstvu.

Jovana Ružičić, iz „Centra za mame“, kaže da bi bilo fer da država nadoknadi razliku, jer mame nisu imale izbora.

Planirale su trudnoću i porodicu, otišle na bolovanje, i onda je nastao problem, kaže ona.

Slična situacija dogodila se pre nekoliko godina uvođenjem solidarnog poreza.

Tada su, tvrdi naša sagovornica, porodilje dobijale 10 odsto manju zaradu zbog kašnjenja u isplati, pa je na njihova tri istovremeno isplaćena primanja od po, recimo, 30.000, računat solidarni porez kao da zarađuju 90.0000 dinara.

U Inicijativi „Mame su zakon“ ističu da i dalje nema odgovora na pitanje da li će pomenuti propis garantovati da će svaka mama, bez obzira na to da li je u radnom odnosu, primati nadoknadu najmanje u visini republičkog minimalca.

Prema njihovom mišljenju, veliko je pitanje i da li će odsustvo za žene koje održavaju trudnoću ulaziti u prosek za obračun porodiljske naknade, što sada nije slučaj, kao i da li će žene preduzetnice i dalje nastaviti da vagaju da li im je bolje da zatvore firmu ili da se u nuždi vrate na posao odmah nakon porođaja.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...