Nenadić: Vlast ima dovoljno vremena, ako pokaže volju, da se izborni uslovi poprave

112

BEOGRAD – Transparetnost na prvom sastanku vlasti i opozicije nije imala uvodno izlaganje. Na nekom od sledećih sastanaka trebalo bi da predstavimo, zapravo, stvari kojima se i inače bavimo, kaže  Nemanja Nenadić,  programski direktor organizacije Transparentnost  koja učestvuje u dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima.

„Tako bismo, nakon brojnih konferencija za novinare i saopštenja za javnost, ovde predstavili strankama iz vlasti i opozicije ono što prepoznajemo kao ključne probleme u oblastima kojima se bavimo. Naravno, nemamo nikakav problem sa tim ovo predstavljanje bude u potpunosti uz prisustvo javnosti“, ocenjuje za Danas Nenadić.

On je tako odgovorio na  pitanje Danasa – kako komentariše izjavu Dragana Đilasa, predsednika Stranke slobode i pravde, da bi svi sledeći takvi sastanci trebalo da budu uz prisustvo javnosti.

Sagovornik Danasa ističe da je na drugim učesnicima dijaloga, o kojem je reč, da se izjasne o tome da li žele da takva vrsta dijaloga bude javna, potvrđujući već iznešeno mišljenje da Transparetnost protiv javnosti nema apsolutno ništa.

„Mi ćemo izložiti, da ponovim, ono što, inače radimo već 15 godina, a to je ukazivanje na probleme u vezi  finansiranja izbornih kampanja, postupanjem državnih organa u vezi sa tim  i aktivnostima javnih funkcionera tokom izborne kampanje. Reći ćemo jasno u čemu je problem sa tim segmentom izbora“,   ističe Nemanja Nenadić.

Sagovornik „Danasa“ ističe da ovakav djalog, sa stanovišta njegovog posla i onoga čime se bavi, nije izlišan.

„Vlast i opozicija imaju svoje razloge za i protiv učešća. Ja u to, u ovom trenutku, ne bih ulazio. Mislim da dijalog uoči izbora ima smisla, odnosno da ima dovoljno vremena, ukoliko vlast bude pokazala dovoljno volje i razumevanja, da se uslovi, na koje ćemo mi ukazati, poboljšaju“, ističe Nenadić za Danas.

Kako zaključuje, izvesno je da izborne uslove nije u stanju da promeni opozicija već samo predstavnici vlasti, tako da od njih, kako kaže, ceo taj proces zavisi.

„Mi ćemo reći ono što smo inače govorili, na primer, nakon monitoringa kampanje, objavljivanja izveštaja, i u drugim povodima. Za ovu priliku ćemo te nalaze i predloge grupisati na jednom mestu, kako ljudi na našem sajtu ne bi morali da za njima sami tragaju, istaći one koji su najhitniji za rešavanje i to je to“,  zaključuje Nenadić.

Izvor Danas
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...