Ostavka: Američki ambasador odlazi iz Moskve

167

Američki ambasador u Rusiji Džon Hantsmen obavestio je predsednika SAD Donalda Trampa da podnosi ostavku i najavio povratak u zemlju do oktobra, prenosi N1.

Hantsmen, bivši guverner američke savezne države Juta koji je ambasador u Moskvi manje od dve godine, poslao je pismo Trampu u kojem ga je obavestio o ostavci, prenosi Hafington post.

„Biti američki državljanin je privilegija i verujem da je služenje zemlji minimalna dužnost koja se može učiniti zauzvrat. Počastvovan sam poverenjem koje ste mi ukazali imenovanjem za ambasadora SAD u Rusiji tokom istorijski teškog perioda u bilateralnim odnosima“, naveo je Hantsmen u pismu Trampu.

Američki mediji navode da Hantsmen razmatra da se ponovo kandiduje za guvernera Jute na izborima 2020. godine.

Boravak Hantsmena u Rusiji obeležen je poznatom konferencijom za medije Trampa i ruskog predsednika Vladimira Putina, na njihovom samitu u Helsinkiju jula 2018. godine, na kojoj je šef Bele kuće odbio da osudi Moskvu za mešanje u američke predsedničke izbore 2016. godine, navodi Hafington post.

Hantsmen je bio guverner Jute od 2004. do 2008. godine, a početkom drugog mandata podneo je ostavku i postao ambasador SAD u Kini. Ambasador u Pekingu bio je od 2009. do 2011. godine, kada je podneo ostavku da bi učestvovao na unutarpartijskim izborima za kandidata Republikanske stranke na predsedničkim izborima 2012. godine. Bio je i ambasador u Singapuru, od 1992. do 1993. godine.

Prošle godine je objavio da ima rak kože, ali da mu to neće poremetiti planove za budućnost, dodaje Hafington post.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...