Vlada Srbije usvojila strategije nacionalne bezbednosti i odbrane

116

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Strategiju nacionalne bezbednosti i Strategiju odbrane, navodeći da time Srbija prati promene u okruženju i prilagođava svoju bezbednosnu politiku kako bi na najbolji način štitila svoje nacionalne interese.

Kako se navodi u saopštenju, usvajanjem Strategije nacionalne bezbednosti, kao najvišeg i najznačajnijeg strategijskog dokumenta u toj oblasti, utvrđuju se osnovni nacionalni interesi države i osigurava bezbednost i sigurnost svih njenih građana.

Vlada je navela da ta strategija u potpunosti odražava privrženost Srbije opštim civilizacijskim i moralnim vrednostima, poštovanju svoje državotvorne tradicije, vladavini prava, socijalnoj pravdi, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama, kao i ekonomskom napretku i sveobuhvatnoj međunarodnoj saradnji.

Strategija odbrane je, kako je navedeno, dokument zasnovan na Ustavu i Strategiji nacionalne bezbednosti, kojim se usmerava razvoj normativnih i organizacijskih rešenja sistema odbrane, planiranje, finansiranje i angažovanje resursa odbrane Srbije.

Vlada Srbije usvojila je i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o informacionoj bezbednosti, a izmenama se pristupilo zbog preostalih usklađivanja sa odredbama Direktive EU o merama za visok nivo bezbednosti mrežnih i informacionih sistema u EU i zbog unapređenja postojećih zakonodavnih rešenja, navodi se u saopštenju.

Na današnjoj sednici usvojena je odluka da status spomenika kulture dobiju: Dom štampe u Beogradu, Mađarska reformatorska crkva u Debeljači i Evangelistička crkva u Pančevu. Takođe, doneta je odluka o utvrđivanju Šuvakovog salaša – Klisa u Vrbasu za arheološko nalazište.

Izvor N1 Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...