Italija ulazi u period neizvesnosti posle iznenadne krize u vladi

102

Potpredsednik vlade Italije i lider desničarske stranke Liga, Mateo Salvini, pozvao je na prevremene izbore „što je brže moguće“ proglašavajući kraj vladajuće koalicije posle 14 meseci na vlasti, čime Italija ulazi u period neizvesnosti.

Izbori će sigurno biti održani, ali se još ne zna kada i sa kakvom vladom, navela je agencija Frans pres dodajući da se još ne zna da li će biti formirana tehnička vlada ili će trenutna vlada obavljati tekuće poslove do novih izbora.

„Idemo odmah u Parlament da saopštimo da više nema većine i brzo zatražimo glasanje“, rekao je Salvini posle niza sastanaka političkih lidera.

Iznenadna izjava Salvinija je izazvala nezadovoljstvo koalicionog partnera, potpredsednika italijanske vlade i lidera Pokreta pet zvezdica Luiđija Di Maja, koji je odgovorio da se njegov pokret ne boji novih izbora.

„Spremni smo, ne zanima nas ni najmanje zauzimanje pozicija u Vladi, niti je ikada“, naveo je Di Majo optužujući Salvinija, koji se visoko kotira u istraživanjima javnog mnjenja, da se igra sa Italijom i rekao da će se pre ili kasnije Italijani okrenuti protiv njega.

Koaliciona kriza nastala je oko parlamentarnog glasanja za železničku liniju brzog voza izmedju Torina i Liona u Francuskoj. Liga je glasala za tu liniju, a Di Majov pokret se tome od ranije protivi.

Italijanski mediji preneli su da bi Liga želela prevremene parlamentarne izbore u drugoj polovini oktobra i dodali da bi bez obzira na datum ta stranka dobila verovatno najviše glasova.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...