Posao iz snova koji ovih dana mami Beograđane: Bajkovita, ali i veoma sumnjiva poslovna ponuda

580

Traže radnike u hotelima, fabrikama za proizvodnju čokolade, konditorskih proizvoda ili plastike, na ribljoj tržnici, u pekarama, salama za proslave, staračkim domovima… Garantuju poštenje i platu na vreme u iznosu od 1.700 do 2.800 dolara. Obezbeđuju stalno zaposlenje, sa jednako dobrim uslovima rada za žene i muškarce.

Od kandidata zahtevaju samo odgovornost, a prednost imaju oni koji govore engleski jezik, dok znanje hebrejskog nije neophodno. Radno iskustvo nije presudno prilikom zapošljavanja. I to nije sve – na gotovo svim radnim pozicijama uključeni su obroci, posebno ručak, a prevoz radnika se podrazumeva.

Ova bajkovita, ujedno i veoma sumnjiva poslovna ponuda, stigla je ovih dana u Beograd pravac iz Izraela.

Pod nazivom „Posao u Izraelu” nedavno je pokraj parkirališta za bicikle, u blizini zgrade opštine Stari grad u Beogradu, osvanuo oglas na kojem „fantomski poslodavac” navodi samo broj telefona i i-mejl adresu na koju zainteresovani radnici mogu da se jave.

Kada se okrene broj telefona koji zaista i počinjem pozivnim za ovu bliskoistočnu zemlju, na liniji se čuje zauzeće. Ukucavanjem naziva iz i-mejl adrese na „Guglu”, pojavljuje se sajt ispisan na hebrejskom, ali se broj telefona ne poklapa sa brojem istaknutim na oglasu. Na i-mejl takođe niko ne odgovara, ali to ipak ne znači da će tako baš svakom kandidatu da se zalomi.

Možda će neko drugi imati više sreće, ali je i to pitanje – koliko će ga zapravo sreća poterati ako mu iko odgovori na ovaj oglas. Jer, kako je za „Politiku” objasnila Noa Levi, konzulka ambasade Izraela u Beogradu, način na koji pomenuti oglas, i njemu slični, nude poslove u Izraelu nije legalan, niti je u skladu sa izraelskim zakonom o radu.

„Protekle godine, određen broj državljana Srbije imao je poteškoća na granici, prilikom ulaska u Izrael. Razlog za to je upravo ilegalan boravak, koji je rezultat saradnje sa kompanijama koje nude ilegalne poslove u Izraelu, kao i povećan broj državljana Srbije koji su zatražili azil u Izraelu bez opravdanih razloga. Država Izrael ima iskustva sa ilegalnim boravcima građana drugih zemalja i trudi se da taj problem reši na samom početku“, ističe konzulka izraelske ambasade.

Dodaje da ambasada, Ministarstvo spoljnih poslova Izraela i izraelsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, ulažu velike napore da stanu na put kompanijama koje na ovakav način nude poslove u Izraelu i spreče bilo kakve neprijatnosti kojima bi mogli biti izloženi građani Srbije.

„Preporučujemo građanima Srbije da budu oprezni i da se ne javljaju na ovakve oglase, odnosno da u Izrael putuju na legalan način. Želim da naglasim da građanima Srbije za turističku posetu Izraela u trajanju do 90 dana nije potrebna viza. Ali, za sve ostale tipove boravka, kao što su radni, studentski ili neki drugi, neophodno je kontaktirati konzularno odeljenje ambasade koje je tu da građanima pruži sve informacije pre planiranog boravka“, objasnila je Levi.

U spornom oglasu „Posao u Izraelu” piše i da je kandidat dužan da sam snosi troškove obrade dokumentacije za šta treba da odvoji 1.200 dolara, s tim da mora odmah da obezbedi 500 dolara. Preostali deo biće podeljen na tri meseca i oduzet od plate, navodi se u oglasu.

Interesantan je i podatak da radni angažman u najvećem broju slučajeva podrazumeva rad od 12 sati i to šest dana u nedelji, dok noćni rad traje devet sati i odnosi se na čistače i rad u salama za proslave.

Poslodavac, čije ime nije naznačeno na oglasu, traži i takozvane dov agente širom sveta, koji mogu da zarade i proviziju od 300 dolara po osobi koju „uvuku” u biznis.

Nije prvi put da se u Srbiji nude lažni ili sumnjivi oglasi za posao u inostranstvu. Na to skreće pažnju i tim za podršku žrtvama pri „Astri”, organizaciji posvećenoj iskorenjivanju svih oblika trgovine ljudima i eksploatacije. Oni ohrabruju građane da prijave agencije za zapošljavanje, firme ili negativno iskustvo.

„Ako su prevareni i iskorišćeni ne treba da čekaju, već odmah da reaguju. Mi prikupljamo takva iskustva putem broja telefona 011/7850-000 ili i-mejl adrese sos@astra.rs, a sve usluge su besplatne“, ističu u „Astri”.

U timu za podršku žrtvama dodaju i da su dobijali različite povratne informacije od građana koji su doživeli neki vid eksploatacije u inostranstvu. Žalbe se uglavnom odnose na loše uslove smeštaja (100 radnika deli šest kupatila), vređanja od strane pretpostavljenih, neisplaćene dnevnice i neplaćeni prekovremeni rad, a bilo je i slučajeva seksualnog uznemiravanja od strane poslodavaca.

Izvor Politika
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...