Uhapšen bivši estradni menadžer i političar

1.160

Nekadašnji predsednik Skupštine opštine Zaječar Saša Mirković uhapšen je danas u Budvi, saznaje „Blic“.

Mirković je pravosnažno osuđen na godinu dana zatvora zbog sporne nabavke novogodišnjih paketića kojim je budžet Zaječara oštećen za 14 miliona dinara.

Srpsko sudstvo je još u maju tragalo za Mirkovićem i tada je predočeno da ukoliko mu u tom periodu ne bude uručena pravosnažna presuda za njim će biti raspisana poternica radi izdržavanja jednogodišnje robije na koju je osuđen, piše „Blic“.

Još tom prilikom mu je radijus kretanja sužen, sud mu je, upravo da ne bi napustio našu zemlju, oduzeo pasoš odmah nakon što je pušten iz jednomesečnog pritvora, a taj dokument do kraja postupka mu nije vraćen. Ipak, sumnjalo se da je Mirković napustio Srbiju.

Podsetimo, Mirković je osuđen jer je mimo ovlašćenja usmeno naložio saradnici Mileni Trajković da kupi robu u vrednosti od 13.960.799,90 dinara. Radi se o novogidšnjim paketićima koji su kupljeni od jedne beogradske firme. Time je pričinjena šteta budžetu Grada Zaječara u iznosu od skoro 14 miliona dinara.

Osim Mirkovića, istom odlukom pravosnažno je na uslovnu kaznu zatvora od osam meseci, sa rokom provere od tri godine, osuđena i njegova tadašnja saradnica Milena Trajković, takođe zbog zloupotrebe položaja.

U zvaničnoj biografiji na sajtu grada Zaječara, gde je obavljao funkciju predsednika Skupštine Grada, Mirković je naveo da je diplomirani pravnik, a znao je da kaže i da je po zanimanju producent, odnosno, da je „jеdan od naših najuspеšnijih producеnata i mеnadžеra“.

Osnivač je jedne produkcijske kuće, a iza sebe ima saradnju sa više estradnih imena Srbije.

U politiku se uključio pristupanjem lokalnom Savezu socijalističke omladine. Bio je član SRS i podržavao Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima 2008. godine. U isto vreme bio je koordinator opštine Bor za odnose sa Vladom Srbije. Potom se priključio Pokretu „Živim za Krajinu“ i u toj partiji imao je funkciju potpredsednika. Iste godine postao je član opštinskog veća u Boru zadužen za informisanje i kulturu.

U maju 2009. podneo je ostavku, a naredne godine „Živim za Krajinu“ je pristupio Ujedinjenim regionima Srbije. Mirković je istupio je marta 2011, a nekoliko meseci kasnije pridružio se novoosnovanom Pokretu radnika i seljaka i postao njegov potpredsednik.

Na lokalnim izborima 2012. kandidovao se za gradonačelnika Zaječara. Na proglašenju pobede Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima bio je uz njega, a kasnije je obelodanjeno da je i zvanično postao član SNS. U januaru 2013. godine postao je pomoćnik ministra saobraćaja u sektoru za puteve i bezbednost saobraćaja, ali je već mesec dana kasnije napustio poziciju. U julu je postao prеdsеdnik Skupštinе grada Zajеčara.

Novembra 2015. godine je saopštio da je istupio iz SNS, a Skupštini grada Zaječara je u decembru predao ostavku na mesto predsednika. Pravosnažna presuda mu je izrečena u maju ove godine.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...