Jadransko more puno fekalija, ako se nađu na obali neko može da se zarazi

947

Sve češće se može pročitati vest o fekalnim zagađenjima  mora. Samo u drugoj polovini jula zabeleženo je izlivanje otpadnih voda u dubrovačkom i kaštelanskom akvatoriju, a takođe i usidreni brodovi sve češće se mogu videti kako ispuštaju fekalije u more, piše Index.hr.

Inspekcija za zaštitu okoline je ranije već naložila Gradu Dubrovniku postavljanje oznake zabrane kupanja na plaži u Koločepu. Razlog – opet fekalije.

U moru ih je sve više, a to bi se moglo rešiti donošenjem adekvatnih propisa, ističe Žarko Koboević, načelnik Pomorskog odeljenja Univerzitat u Dubrovniku, čovek u čijem je naučnom interesu baš ova tema.

„Naša strana Jadrana danas je zagađenija proporcionalno koliko je povećan broj brodova i jahti. Pritom govorim samo o zagađenju najužeg morskog pojasa, uz same plaže, gradove, a ne o otvorenom delu mora. I govorim o zagađenju s plovila, ne s kopna – kaže Koboević.

 

Problem stvaraju manje luke i manji brodovi

„Naš problem nisu luke s međunarodnim saobraćajem, nego manje luke u malim mestima gde nema koncesionara, niti će ga skoro biti, jer se to ne isplati, a država nije uredila da ga mora biti“,  rekao je on.

Koboević je rekao da je problem u tome što u zakonima nije precizirano šta je to otvoreno more.

Ako se fekalije nađu na plaži, neko može da se zarazi

„Naši propisi kažu da se fekalije ne smeju ispuštati u lukama i lučicama, nego u otvoreno more, ali nismo precizirali šta je to otvoreno more. Ipak, treba napomenuti da je fekalno zagađenje biorazgradivo, patogeni organizmi umiru nakon nekog vremena, duže žive drugde nego kod nas u toplom moru, ali nije važno žive li dan ili dan i po. Nađu li se na plaži, neko se može zaraziti“,  kaže on.

 

Problem nisu veliki kruzeri, nego oni manji

On naglašava da veliki krizeri nisu najveći izvori zagađenja, već da je problem u manjim plovilima koji nemaju njihovu „praksu i opremu“.

„Problem su manji kruzeri, kabotažni brodovi u nacionalnoj plovidbi s izletničkim turama. Oni spadaju u najriskantnija plovila za zagađivanje“, upozorava Koboević.

Izvor Index.hr
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...