U Pragu održana Parada ponosa, 30 hiljada učesnika šetalo gradom

87

Prag prajdom za prava LGBT manjina se tradicionalno od 2011. godine završava sedmični festival na temu borbe za prava i protiv diskriminacije seksualnih manjina. Centrom Praga prošla je vesela alegorijska povorka koju su činili 21 vozilo i oko 30 hiljada učesnika prema procenama policije, na čelu sa gradonačelnikom Praga iz Piratske stranke Zdenjekom Hžibom.

Šetnja je prošla bez većih incidenata, samo se na početku parade, na Vaclavskom trgu pojavilo nekoliko ljudi sa zastavama sa porukama da učesnici treba da se plaše božjeg gneva.

Policija kasnije nije dopustila ni da desetak ekstremista zaustavi povorku tako da se njihov nenajavljeni nelegalni protest protiv Prag prajda sveo na vulgarne psovke i skandiranje LGBT aktivistima „U gasne komore“.

Noćas je takođe nepoznati vandal pokušao da spreči učesnike parade da se sa mosta preko Vltave popnu u park Letna gde parada završava velikim koncertom, pošto je na stepenice prolio oko 20 litara ulja ali kada se čelo povorke kišobrana u bojama duge popodne pojavilo, stepenice su već bile očišćene i trasa prohodna.

Ove godine festival LGBT manjina u Pragu bio je posvećen istoriji borbe protiv diskriminacije i za prava, kao što je između ostalog i borba za istopolne brakove.

U Češkoj koja u regionu Srednje Evrope, za razliku od susedne Poljske, važi za tolerantnu zemlju prema seksualnim manjinama, a prema poslednjim anketama 75 odsto Čeha ne vidi problem ni u zvaničnom istopolnom braku ako se partneri vole, homoseksualci i lezbijke mogu od 2006. godine da sklapaju tzv. registrovano partnerstvo, koje im zakonski omogućava i neke formalnosti tradicionalnog braka, ali ne sve, recimo ne da usvajaju decu.

„Ove godine nastojimo da podržimo zakon o braku istopolnih parova koji bi trebalo da razmotri parlament. Trebalo bi da donese jednaka prava i obaveze svima“, kazao je danas pred početak LGBT parade gradonačelnik Praga Hžib.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...