Mirković nudio Crnogorcima kompromitujuće informacije o državnim zvaničnicima Srbije, ali…

299

Nekadašnji predsednik Skupštine grada Zaječara i estradni menadžer Saša Mirković pokušao je da se stavi na raspolaganje crnogorskoj službi bezbednosti kako bi sebe sačuvao od hapšenja, a zauzvrat je nudio, navodno, kompromitujuće informacije o državnim zvaničnicima Srbije, pišu  „Novosti“.

Prema pisanju tog lista, operativci u Podgorici procenili su da Mirković nije relevantan izvor i prelomili da mu, po poternici iz Srbije, stave lisice na ruke posle više meseci praćenja i prisluškivanja.

On je u subotu ujutru izručen našoj zemlji po poternici.

Mirković se, prema saznanjima „Novosti“, kretao na relaciji od Budve  do glavnog grada Crne Gore, ali je u nekoliko navrata putovao i u Severnu Makedoniju.

Navodno, bio je uplašen posle objavljivanja korupcionaške afere u Skoplju, zbog svojih veza sa Zoranom Bašanovićem, savetnikom makedonskog premijera Zorana Zaeva, čija se uloga u skandalu još ispituje.

Mirković je pre dve godine osuđen na godinu dana zatvora zbog sporne nabavke novogodišnjih paketića u Zaječaru, kojom je oštetio budžet grada za 14 miliona dinara.

Mirkoviću je presuda izrečena 2017. godine, ali, kako je Mirković otkazao punomoćje svom advokatu, presuda nije mogla da mu bude uručena, pa je za njim raspisana međunarodna poternica. Oduzet mu je pasoš i bilo mu je zabranjeno da napušta zemlju.

Mirković je osuđen jer je prekoračio svoja ovlašćenja i preskočivši postupak javnih nabavki svojoj tadašnjoj saradnici Mileni Trajković dao nalog da nabavi novogodišnje paketiće. Ukupna vrednost nabavke bila je 13.960.799 dinara. Njegova saradnica Trajkovićeva osuđena je na osam meseci uslovne kazne.

Prema nalazima veštaka i izjava svedoka, kojima je dokazana krivica, Mirković je nabavku za kupovinu paketića ugovorio sa vlasnikom firme OFI, a svojoj saradnici usmeno naložio da je sprovede.

Iako je pravo da raspolaže javnom nabavkom imao gradonačelnik, a ovlašćenja za to nije imao Mirković, na svedočenju tadašnji gradonačelnik Velimir Ognjenović rekao je da se „on ni za šta nije pitao“.

Mirković je preko svog advokata u petak na svom fejsbuk-profilu negirao da je uhapšen zbog poternice već je tvrdio da je priveden zbog prekoračenja boravka u Crnoj Gori. On je na društvenim mrežama zatražio azil u Crnoj Gori jer je, kako je naveo, uplašen za svoju bezbednost, pišu „Novosti“.

 

Izvor Večernje novosti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...