NASA prihvatila projekat 13-godišnjeg Dejana Lukića

190

Američka agencija za istraživanje svemira prihvatila je projekat 13-godišnjeg Dejana Lukića iz Broda u Republici Srpskoj, javlja RTS.

U pitanju je nanosatelit koji pruža internet i mobilnu konekciju sa visine od 500 kilometara. Dejan mora da do maja naredne godine izgradi satelit koji će Nasa lansirati u Zemljinu orbitu.

Dejan Lukić ima 13 godina, ide u osmi razred, živi u Brodu i njegov projekat prihvatila je Nasa.

„Radi se o komunikacionom satelitu u niskoj Zemljinoj orbiti, veličine 10 puta 10 puta 10 centimetara. Napaja se pomoću solarnih panela, tako se pune baterije, on komunicira sa drugim satelitima u višoj orbiti i te podatke vraća na Zemlju“, objašnjava mladi tvorac nanosatelita.

Dejan živi sa majkom, bakom i dedom, koji je inženjer elektrotehnike i profesor u srednjoj školi.

Kada je u kući rekao da će svoj projekat prijaviti Nasi nisu ga ozbiljno shvatili.

„Morate taj satelit dignuti na 500 kilometara visine i to će raditi američka raketa ‘Falkon’ kao sekundarni teret i ne samo to već i od ostalih kandidata i taj satelit mora orbitirati oko planete određenom brzinom. Brzina je jako velika, oko osam kilometara u sekundi“, navodi Dejanov deda Milenko Ždrnja.

Majka kaže da je Dejan rastao uz priče o Tesli, Edisonu, Ajnštajnu. Za kompjuterom je od svoje pete godine. Počelo je sa igricama, zainteresovalo ga je programiranje, a onda krenulo dalje – interesovanje za matematiku, fiziku, astronomiju.

„Nasa je platila licencu, ali nije platila izradu samog satelita, to je na nama“, kaže Dijana Ždrnja.

Sad svi imaju novi izazov. Porodica nema novac za ovakav poduhvat. Majka ne radi. Nada se pomoći opštine i Republike. Veruje da će Dejan dobiti potrebnu finansijsku pomoć. Ostalo će uraditi sam, za računarom.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...