Nova sporenja Srbije i Hrvatske – čiji je „izumitelj“ Nikola Tesla?

170

Nova svađa ministara srpske i hrvatske Vlade, ali ovoga puta oko Nikole Tesle. Hrvatska planira da Teslu predstavi kao svog pronalazača na svetskoj izložbi u Dubaiju naredne godine, javlja N1.

Zapaljive poruke iz hrvatske i srpske vlade, ali ovaj put u oblasti kulture. Hrvatska će se na izložbi EXPO 2020. u Dubaiju predstaviti kao zemlja inovativnih projekata i velikih umova koji su postigli svetsku prepoznatljivost, među kojima je i Nikola Tesla.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije je to osudilo i taj potez ocenilo kao pokušaj prisvajanja Nikole Tesle koga celokupna svetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina koji je veliki deo svog života proveo u Americi.

Sedamdeset šest godina nakon smrti Nikole Tesle, svojatanje njegovog porekla i nacionalnosti, ne prestaje. Hrvatska će ga na predstojećem svetskom sajmu u Dubaiju predstaviti kao najveći um koji je rođen u Hrvatskoj, dok s druge strane, iz Ministarstva kulture Srbije poručuju da je to „kićenje tuđim perjem“.

„Kako je Srbin, rođen u Austrijskoj carevini, u okviru Vojne krajine, u vremenu kada od države Hrvatske nema ni nagoveštaja, zanimljivim pseudoistorijskim inženjeringom, postao ‘hrvatski izumitelj’? Autentična hrvatska kultura ima veliki broj značajnih predstavnika, kojima može da se diči i lokalno i globalno. Mitomanija i svojatanje tuđeg nisu pouzdan saveznik ni jednom narodu, pa ni hrvatskom i srpskom“, navodi se u saopštenju ministra kulture Vladana Vukosavljevića.

Ministarka kulture Hrvatske Nina Obuljen Koržinek rekla je da se Hrvatska s poštovanjem seća Nikole Tesle, ne pokušavajući da negira njegovo poreklo.

„Hrvatska enciklopedija za Nikolu Teslu navodi da je bio američki i hrvatski izumitelj srpskog porekla. Tesla je rođen u Hrvatskoj, u Hrvatskoj se školovao i iz Hrvatske je otišao dalje u svet – u Austriju, Češku, Mađarsku, Francusku i zatim u Sjedinjene Američke Države. Jedan je od najvećih izumitelja, čovek koji je menjao svet i koji je veza između država i kultura u kojima je živeo. Nikola Tesla za sebe je izjavio da se ponosio srpskim poreklom i hrvatskom domovinom“, navela je ona.

Ovakva previranja pokazuju da mi ništa nismo naučili od Nikole Tesle, čije ideje nisu znale za granice, smatra nezavisna kustoskinja i istoričarka umetnosti Maja Ćirić. Smatra i da je vreme da se obe zemlje predstave nekim novim dostignućima.

„Određivati se naspram Nikole Tesle da bi se ojačala nacija, mislim da to zaista nije u redu i kosi se sa univerzalnim principom Nikole Tesle. Nije lepo kititi se tuđim perjem, naravno, ali isto tako, mi ako smo ponosni na Nikolu Teslu kao Srbina onda moramo da razumemo koliko je on bio veliki u svojim idejama i koliko su te ideje univerzalne“, istakla je ona.

Do sajma u Dubaiju ima više od godinu dana. Još uvek se ne zna kako će se i čime Srbija na njemu predstaviti. Ćirić se nada da to neće biti još jedna prilika da se uzmu pare, već da se stvori smisao.

„Koliko razumem u opticaju su dva projekta. U jednom se spominju hologramska predstavljanja i virtuelna projekcija Srbije. Ja se nadam da to neće biti samo nekretnine i da neće biti samo u ekonomskom smislu, već da može da doprinese čovenčanstvu na način na koji Srbija to stvarno može“, rekla je.

Svetska izložba je manifestacija koja se održava od sredine 19. veka, a očekuje se da će narednu u Dubaiju, kada će se predstaviti rekordne 192 države, posetiti više od 25 miliona ljudi.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...