Da li će “stari studenti” dobiti još jednu šansu?

244

Stari studenti neće dobiti još jednu šansu da fakultete završe prema programu po kojem su ih upisali pre zvaničnog uvođenja „Bolonje“ 2005. godine, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević, prenosi 021.rs.

S druge strane, Odbor za obrazovanje Narodne skupštine neće održati sednicu posvećenu ovoj temi, ukoliko Ministarstvo prosvete, odnosno Vlada Srbije, ne pokrene pitanje još jednog produžetka roka za studiranje prema starom programu za akademce koji poseduju indekse bar deceniju i po, otkrio je za Politiku Muamer Zukorlić, predsednik Odbora za obrazovanje.

To znači da je gotovo sasvim izvesna odluka da će od početka oktobra i nove akademske godine stari akademci morati da pređu na bolonjski sistem studiranja i polažu razliku ispita ili se konačno pomire sa činjenicom da nikada neće dobiti akademsko zvanje.

Njih 3.000 koji su sredinom jula potpisali peticiju tražeći produžetak roka studiranja na neodređeno vreme, ističu da se neće baš lako pomiriti sa ovom činjenicom.

Zukorlić smatra da bi bilo moralno dozvoliti im da fakultet završe na način na koji su ga upisali, dok ministar Šarčević za Politiku navodi da ne postoje tehnički uslovi da im se još jednom produži rok konačno usvojen na Narodnoj skupštini prošle godine.

„Mora se već jednom preseći. Već sam im dva puta činio uslugu i pokretao pitanje produžetka roka. Nema šanse da sada to učinim. Ne zato što sam baksuz čovek, već jednostavno nema više uslova za studiranje po starim programima, jer nema profesora koji će to gradivo da predaju i ispituju ih“, objašnjava Šarčević.

Ministar je dodao da procenjuje da ipak nema više od hiljadu studenata koji su studirali po starom programu i još uvek čekaju na diplome, kao i da oni „stalno nešto čekaju i igraju na isti pritisak“.

„Njihovo sticanje diplome postalo je pitanje lenjosti“, smatra ministar i podseća da takozvani predbolonjci mogu i dalje da diplomiraju, ali uz polaganje diferencijalnih ispita.

Verica Ivanović, studentkinja istorije na beogradskom fakultetu, u ime 3.000 akademaca, koji su pomenutu peticiju, sem ministru, poslali i u kabinete predsednika, premijerke i predsednice Narodne skupštine, naglašava da nije reč samo o diferencijalnim ispitima, za koje kažu da su ih već položili, a da se oni u „Bolonji“ zovu novim imenom.

Kao negativne strane navodi i uvođenje obaveznih predavanja koja su odavno odslušali, ogromne troškove i činjenicu da bi im stepen obrazovanja bio smanjen sa zvanja izjednačenog sa master diplomom na diplomu osnovnih studija.

Potpisnici peticije najavljuju da će tužiti fakultete, jer smatraju da im Ustav garantuje pravo da studije završe po zakonu prema kojem su ih započeli.

Izvor 021.rs Politika
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...