Danas i zvanično najtopliji dan ove godine, upozorenje RHMZ za sredu (FOTO)

115

Avgustovski vreli talas kulminirao je danas, pa je ovaj ponedeljak i zvanično bio najtopliji dan ove godine, piše B92.

Tokom prethodnih dana u Srbiji su bile visoke temperature, a temperatura je danas dostigla svoj vrhunac i stigla i do 38 stepeni. Toplo je bilo čak i na planinama.

Kako navodi RTS, zbog veoma visokih temperatura, u Srbiji je na snazi narandžasti meteo-alarm, što znači da su prognozirane opasne vremenske pojave, koje su takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Najtoplije je u Ćupriji, Leskovcu i Vranju, gde je u 16 časova izmereno 38 stepeni. Prema podacima RHMZ, u 16.00 je 37 stepeni izmereno u Beogradu, Kragujevcu, Valjevu, Sremskoj Mitrovici i Smederevskoj Palanci.

Za stepen niža temperatura izmerena je Novom Sadu, Zrenjaninu, Kikindi, Loznici, Velikom Gradištu, Negotinu, Kraljevu, Kruševcu i Nišu.

Naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i padom temperature očekuje se u utorak krajem dana i u toku noći, a prvo će zahvatiti severne i zapadne, a u sredu tokom dana i ostale delove Srbije.

Republički hidrometeorološki zavod je za sredu izdao upozorenje na vremenske nepogode, lokalnu pojavu obilnih pljuskova, grada i olujnog vetra.

Izvor: RHMZ, PrntScr
Izvor: RHMZ, PrntScr

Što se tiče zdravlja, svi oni koji slušaju najjednostavnije savete nemaju nikakav problem, za razliku od onih koji misle da im se neke stvari neće desiti, izjavila je za RTS Ivana Stefanović iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Ona je, gostujući u Beogradskoj hronici, navela da su danas imali 124 intervencije, od kojih je 50 bilo na javnom mestu.

Desila se jedna saobraćajna nezgoda sa jednim lakše povređenim, što je drastično manje nego prethodnih dana.

„Što se tiče današnjeg dana, nije vrućina ono što nas ugrožava, već nerazumno ponašanje“, naglasila je Stefanovićeva.

Ona je dodala da svi oni koji slušaju najjednostavnije savete nemaju nikakav problem, a oni koji misle da im se neke stvari neće desiti imaju problem.

Ljudi najčešće greše zato što se plaše, napomenula je ona i objasnila da visoke temperature nisu faktor rizika, već doprinoseći faktor.

„Zašto biste danas džogirali, čak i ako ste zdravi?“, upitala je Stefanovićeva.

Što se tiče najavljenog osveženja, Stefanovićeva kaže da će ono prijati svima koji su zdravi, a da je prilagođavanje teže kod onih koji imaju koronarne bolesti.

Napominje da oni treba da prihvate da je to tako i da češće mere pritisak.

Što se tiče uzimanja tečnosti, ističe da je dobro šta god da se pije i da u danima kada se više znoji, treba imati na umu da je hidracija važna. Jedna flašica vode može da spreči moždani ili srčani udar, napomenula je Stefanovićeva.

Izvor B92 RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...