Ističe vreme za dogovor vlasti i opozicije o izbornim uslovima

163

Curi vreme za eventualni dogovor vlasti i opozicije oko izbornih uslova, javlja N1.

Šta su crvene linije za jedne i druge, i kome se zapravo obraća predsednik kada kaže da je ispunio sve zahteve, dok zapravo nije urađeno ništa, a njegove partijske kolege zahteve opozicije nazivaju glupim?

Na sajtu organizacije protesta „1 od 5 miliona“ odbrojava sat do 1. septembra – to je rok da vlast ispuni 42 preporuke koje se odnose na izborne uslove ili će, kako navode, pozvati na bojkot. Njihovi osnovni zahtevi odnose se na:

– Predsednika Republike – isključen iz učešća u izbornoj kampanji,

– Ministarstvo kulture – ostavke zbog odgovornosti za pad slobode medija i urušavanja medijskog sistema,

– REM – smene članova Saveta zbog neispunjavanja zakonskih obaveza,

– RTS i RTV – jednak pristup različitim stanovištima o ključnim društvenim problemima,

– Nadzorna i kontrolna tela – aktivnija primena postojećih propisa i efikasnije korišćenje nadležnosti,

– RIK, ministarstvo državne uprave i Javno tužilaštvo – aktivnija primena postojećih propisa i efikasnije korišćenje nadležnosti.

„Ono što jesu crvene linije su sve te 42 preporuke i svih šest zaključaka… bez toga mi nećemo izaći na izbore, jer su oni minimalni uslovi za slobodne i fer izbore… to ne kažemo mi, nego stručni tim koji je te preporuke pisao“, kaže Valentina Reković iz „1 od 5 miliona“.

Opozicione stranke nisu toliko striktne u roku za ispunjenje zahteva, ali su posle poslednjeg sastanka sa predstavnicima vlasti naveli da se radi o nedeljama.

Predstavnici nevladinog sektora koji su učestvovali na sastancima upozoravaju da ubrzano curi vreme da se promene zakoni kojima bi se regulisali izborni uslovi.

„Za sada predstavnici vlasti nisu dali nijedno obećanje konkretno da će neki proces izmena zakona biti menjan… bilo je načelnog prihvatanja nekih komentara predloga civilnog društva…bilo bi logično očekivati da na nekom od sledećih sastanaka ta obećanja budu formalizovana“, rekao je Nemanja Nenadić iz Transparentnosti.

Dok se čeka sledeći sastanak vlasti i opozicije, predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić, na konferenciji za novinare u nedelju, rekao je da prihvata sve zahteve.

„Evo, šta god kažete, mi ćemo da uradimo. Ne po našem, po vašem sve. Sve ste dobili, šta još želite, šta još hoćete? Nema problema, dobićete i to. I bićete katastrofalno poraženi“, poručio je Vučić.

Lazar Marićević iz Centra za razvoj Srbije, međutim, ocenjuje da je ova poruka Vučića upućena pre svega sopstvenim biračima.

„Vi hrabrite, ujedinjujete svoje biračko telo, njemu šaljete poruke. S druge strane, pokušavate da oterate u apstinenciju glasače opozicije. Ako opozicija ozbiljno misli da napravi neki rezultat, mora da ponudi šta će biti posle… šaljete poruke biračima koje su nejasne“, kazao je Lazar Marićević.

Parlamentarni, lokalni i izbori za Skupštinu Vojvodine, kako je najavljeno, biće održani na proleće sledeće godine.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...