Srđan Marković: Pozvaćemo Vulina i Vučića da budu svedoci

192

Srđan Marković, jedan od organizatora protesta „1 od 5 miliona“, najavio je da će podneti krivičnu prijavu protiv NN lica zato što je obezbeđenje ispred zgrade Predsedništva Srbije primenilo fizičku silu nad njim, nakon što je preskočio zaštitnu ogradu na subotnjem protestu, javlja N1.

Marković je u Danu uživo TV N1 ponovio da je uoči protesta u subotu postojao dogovor da organizatori priđu zgradi Predsedništva i na ulazu ostave 42 preporuke stručnog tima za fer izborne uslove.

„Mi smo kontaktirali policiju i policija je komunicirala sa obezbeđenjem Predsedništva dok mi nismo stigli. Oni su razgovarali sa njima, ja sam došao, i meni je potvrđeno da mi imamo dogovor, da je sasvim OK da Valentina (Reković), ja, kamerman, i gospodin iz javnog reda i mira uđe sa nama ispred Predsedništva, da ostavimo te 42 tačke“, kazao je Marković.

Međutim, kada je dogovor trebalo da se realizuje, osoba koja je bila kanal komunikacije rekla im je da dogovor više ne važi.

„Ova vlast je pokazala da s njima kad se nešto dogovori, to više ne važi. Mi nismo dozvolili da to više ne važi“, poručio je on.

Marković je rekao i da je sam odlučio da preskoči zaštitnu ogradu, i istakao je da bi to učinio čak i da ga je obezbeđenje upozorilo da će nad njim u tom slučaju biti primenjena fizička sila, jer kako je rekao, obezbeđenje Predsedništva po zakonu nema pravo da koristi silu van objekta koji štiti.

„Nisam prekršio zakon. Bela kuća je rezidencija, u rezidenciji živi Tomislav Nikolić, a ovo je javna zgrada, ovo je njegova (Vučićeva) kancelarija“, istakao je Marković.

Podsetio je i da je Aleksandar Vulin rekao da su pripadnici Kobri, koji obezbeđuju Predsedništvo, postupili po naređenju vrhovnog komandanta, što, kako tumači, znači da im je Vučić direktno naredio da reaguju.

„Podnećemo prijave protiv NN lica za fizički napad. Pozvaćemo Vulina i Vučića da nam budu svedoci, da objasne ko su osobe koje su me tukle i ko im je to naredio“, najavio je Marković.

Gošća Dana uživo bila je i Valentina Reković iz organizacije protesta „1 od 5 miliona“ koja je potvrdila da je postojao dogovor sa obezbeđenje Predsedništva da se na subotnjem protestu 42 tačke ostave na ulazu u zgradu, kao i da je taj dogovor prekršen.

Ona je ocenila i da je najava predsednika Vučića da će zgradu Predsedništva odsad čuvati pripadnice Vojske Srbije pokazala da rodna ravnopravnost u državi ne postoji.

„Ponizio je ne samo žene u Vojsci, nego sve žene. Gde je Zorana Mihajlović da osudi takvu izjavu. One samim tim što su pripadnice Vojske Srbije imaju iste sposobnosti da stoje rame uz rame sa vojnicima“, istakla je Reković.

Organizatori protesta su u Danu uživo pozvali opoziciju da napusti okrugle stolove o izbornim uslovima, jer ih vide kao alibi za Aleksandra Vučića, i ponovili su da će 1. septembra pozvati na bojkot izbora koji bi trebalo da se održe na proleće iduće godine.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...