Afrička svinjska kuga: Ima zaraze u Srbiji, ali ne i epidemije

85

BEOGRAD – Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović za RTS da su za poljoprivrednike i lovce spremna uputstva za suzbijanje zaraze i da će na terenu neprekidno biti veterinarske službe.

U Srbiji su se pojavili slučajevi afričke svinjske kuge, pokazali su rezultati iz laboratorije u Madridu, ali nema epidemije, potvrđeno je za BBC na srpskom u ministarstvu poljoprivrede.

Kako RTS saznaje, bolest se pojavila na četiri farme u tri mladenovačka sela: Rabrovcu, Velikoj Krsni i Kusatku i da je u prečniku od tri kilometra proglašeno zaraženo područje.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je za RTS da su za poljoprivrednike i lovce spremna uputstva za suzbijanje zaraze i da će na terenu neprekidno biti veterinarske službe.

„Deo svinjskog mesa i dalje će moći da ide u izvoz zato što se termički obrađuje. Ovaj deo što se termički ne obrađuje danas sam potpisao naredbu kojom će da se izvrši regionalizacija Srbije na osnovu rešenja da je poglašena ASK ta naredba podrazumeva da iz prostora gde je proglašena AFSK ne može da ide izvoz, ostala područja su slobodna, radimo monitoring“, re kao je Nedimović za RTS.

Prema rečima ministra moramo da dokažemo da tamo bolesti nema i tada bez problema, u dogovoru sa Svetskom organizacijom za zdravlje životinja i EU, ta područja postaju slobodna i može da ide izvoz.

Bolest nije opasna po zdravlje ljudi i drugih životinja. Zaražene svinje moraju da budu eutanazirane, a država je obezbedila novac za nadoknadu štete.

Srbija je do sada izvozila svinjsko meso i prerađevine u vrednosti od 25 miliona evra i uradiće sve da šteta ne bude veća, rekao je ministar Nedimović.

U susednoj Bugarskoj i Rumuniji vlada epidemija afričke svinjske kuge.

Izvor RTS, BBC
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...