Mnogi zainteresovani za odlazak iz državne službe, razlog je samo jedan

547

Ministarstvo finansija Crne Gore opredelilo je u budžetu za ovu godinu 2,7 miliona evra za isplatu otpremnina zaposlenima u javnoj upravi.

Naime, ima mnogo onih koji su zainteresovani za sporazumni raskid radnog odnosa.

Iako javni poziv koji je raspisalo Ministarstvo javne uprave za prijavljivanje zainteresovanih službenika traje do 30. avgusta, iz resora Suzane Pribilović saopštili su da se prijave mogu podnositi do 30. decembra 2020. godine, kao i da vlada veliko interesovanje zaposlenih za sporazumni raskid radnog odnosa, preneo je Investitor.me.

Visina otpremnine zavisi od školske spreme i radnog mesta i kreće se od oko 1.000 do 16.500 evra. Isplata otpremnina najverovatnije će biti u oktobru.

„U svakodnevnoj smo komunikaciji sa zaposlenima i organima državne uprave i lokalne samouprave u cilju pružanja svih neophodnih informacija u vezi sa sporazumnim prekidom radnog odnosa uz isplatu otpremnine. U ovom momentu postoji veliko interesovanje zaposlenih, ali će se tačan broj znati po završetku javnog poziva, 30. avgusta“, saopštili su iz Ministarstva javne uprave Crne Gore.

Naglašavaju da zaposleni za sporazumni raskid radnog odnosa mogu da se prijave do 30. decembra ove godine, kako je definisano odlukom o otpremnini o slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa zaposlenih u javnom sektoru.

Ranija procena vlade bila je da je oko 2.000 zaposlenih zainteresovano da uz otpremninu napusti javni sektor.

Zaposleni može da ostvari pravo na otpremninu u visini do 50 odsto mesečne bruto zarade za svaku godinu radnog staža, s tim da iznos otpremnine ne može da bude veći od 15 bruto zarada zaposlenog. Zaposleni koji ispunjava uslove za odlazak u penziju i ako mu do 67 godina života nedostaju do dve godine može ostvariti pravo na otpremninu u iznosu do šest bruto zarada.

Visina bruto zarade određuje se kao prosečan iznos poslednje tri bruto zarade koje su zaposlenom pripadale pre isplate otpremnine.

Portal Investitor podseća da za otpremnine mogu da se prijave zaposleni u javnom sektoru koji imaju najmanje šest godina radnog staža, od kojih poslednju godinu u javnom sektoru. Ti zaposleni dobiće najniže otpremnine.

Za one sa srednjom školom i najnižim koeficijentom otpremnina će biti nešto više od 1.000 evra, dok oni sa fakultetskom diplomom i najvećim koeficijentom mogu računati na blizu 3.000 evra.

Najviše otpremnine dobiće zaposleni sa 30 godina radnog staža. Oni koji imaju završenu srednju školu i najniži koeficijent iz javne uprave mogu izaći na nešto više od 6.000, dok će oni sa fakultetom i najvišim koeficijentom dobiti 16,5 hiljada evra otpremnine.

Izvor B92
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...